28 Октомври, 2015 15:58 1 006 5

ЕП отхвърли правото страните едностранно да налагат ГМО забрани

  • европейски парламент-
  • места-
  • гмо-
  • продукти
ЕП отхвърли правото страните едностранно да налагат ГМО забрани - 1
Снимка: АП/БТА

Отделна страна от ЕС няма да налага сама ГМО забрана. За това гласуваха 577 европейски депутата, против бяха 75 и 38 се въздържаха.

Мнозинството застана зад заключенията на докладчика от Италия Джовани Ла Виа, според когото индивидуалното ембарго на вноса на ГМО и продажбата им за фураж в някои страни ще създаде проблеми за свободната търговия в ЕС.

Мнозинството застана зад заключенията на докладчика от Италия Джовани ла Виа, според когото индивидуалното ембарго на вноса на ГМО и продажбата им за фураж в някои страни ще създаде проблеми за свободната търговия в ЕС.

Ла Виа предупреди, че предложението на Европейската комисия всяка страна да може да налага ГМО забрани е опасно за общия пазар, защото на практика предполага връщането на граничния контрол.

„Страните членки трябва да поемат своите задължения и да вземат общо решение на ниво ЕС, а не да въвеждат забрана на национално ниво", обяви Джовани ла Виа (ЕНП, Италия), който председателства комисията по околна среда към 751-местния парламент, която по-рано този месец препоръча отхвърляне на проектозакона. 

Забраната би имала негативен ефект върху земеделието и животновъдството на ЕС, което е зависимо от внос на ГМО продукти, посочи Ла Виа.

През януари 2015 г. Европейският парламент прие ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генномодифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Предстои то да бъде разглеждано и на министерско ниво в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    4 0 Отговор
    ЯЖТЕ СИ ГМОтата БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛИЗА ОТ ЕС ДОКАТО НЕ СА НИ ЗАМЪРСИЛИ ЗЕМЯТА ТИЯ.НАКРАЯ ЩЕ ОСТАНАТ САМО Л..НА ЗА ЯДЕНЕ.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Че ти земя имаш ли?И имал ли си някога...А как да излезеш от ЕС,като ти и подобните ти НИКОГА НЕ СТЕ БИЛИ ЕВРОПЕЙЦИ А СТЕ РУСОФИЛИ ПО РОЖДЕНИЕ?Между другото вижте резултатите от предишните и особено от ТИЯ избори и приемете със смирение че НЯМАТЕ ДУМАТА в обществения живот!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    а на теб коньо кой ти даде думата ? къв си ти ?
  • 4 no name no face no number

    2 0 Отговор
    жалко за света ще си ни изтровят съвсем законно дебилиге.
  • 5 гостът

    2 0 Отговор
    Нека Евросъюза ни отрови със закон.Без право на избор,демократично.Е..си корумпираната,мафиотска организация.Лобират си за големите корпорации без да им пука за населението.
Новини по държави: