Last news in Fakti

29 Октомври, 2015 10:26 1 254 0

За първи път жена стана президент в Непал

  • непал-
  • жена-
  • президент

Бидхя Деви Бхандари бе излъчена от местния парламент

За първи път жена стана президент в Непал - 1
Снимка: БТА/AP

За първи път в историята на Непал жена бе избрана за президент, съобщи Би Би Си.

Местният парламент издигна на поста активистката за женски права Бидхя Деви Бхандари. В момента 54-годишната Бхандари е заместник-председател на управляваща страната комунистическа партия. Между 2009 и 2011 г. тя изпълняваше поста на министър на отбраната. Като президент Бхандари обеща да се бори за правата на малцинствата и жените в Непал.

По-рано през този месец парламентът в Непал излъчи и нов премиер – Шарма Оли. Бандари е един от най-близките хора до новия премиер. Бхандари е вторият президент на Непал, от както страната премахна своята монархия през 2008 г. Тя бе избрана с 327 гласа от представители на законодателния орган.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА