Last news in Fakti

29 Октомври, 2015 14:15 945 1

Саудитски блогър е носител на награда Сахаров

  • блогър-
  • наградата-
  • сахаров

Призът се връща от ЕС за дейност в подкрепа на човешките права

Саудитски блогър е носител на награда Сахаров - 1
Снимка: БТА/AP

Саудтиски блогър,който бе осъден на 10 години затвор и 1000 удара с камшик заради обида към ислямски духовници, бе удостоен с наградата на ЕС за човешки права – Сахаров, съобщи „Гардиън“.

Европейските законодатели заявиха, че Раиф Бадави е получил наградата като символ на борбата за свободата на словото. Официално наградата ще бъде обявена по-късно днес на церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Бадави бе предложен за наградата от групата на Европейските консерватори и реформатори. В момента Бадави излежава 10-годишната си присъда, като вече е получил 50 удара с камшик. Неговата присъда предизвика масова недоволство от страна на международната общност. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вече призова Саудитска Арабия да отмени присъдата на Бадави.

Наградата Сахаров се връчва от 1988 г. насам, на хора и организации, които защитават човешките права и основни свободи. Бадави бе един от тримата номинирани за приза през тази година, заедно с руския опозиционер Борис Немцов и движението „Демократична опозиция във Венецуела“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Еее, в саудитска арабия много демокрация има, те са "приятели" на САЩ и значи там по подразбиране всичко е точно и няма проблеми.
Новини по държави: