Last news in Fakti

10 Декември, 2015 19:25 937 0

Нобеловата награда за мир за 2015 г. отиде в Тунис

  • мир-
  • тунис-
  • нобеловата награда за мир-
  • нобелова награда

Останалите Нобелови награди - за литература, химия, медицина, физика и икономика, се връчват също днес в шведската столица

Тазгодишните носители на Нобелова награда за мир от Тунис дадоха пример на света, че конфликтите могат да бъдат избегнати с диалог и толерантност, заявиха от Нобеловият комитет.

Тунизийският квартет за национален диалог, група от граждански организации, които след жасминовата революция от 2011-та работят за избягване на гражданската война и за плуралистична демокрация в страната, получи наградата в четвъртък.

Председателят на Нобеловия комитет за мир Каси Кулман Фиве каза, че Четворката е помогнала на страната да спаси крехката демокрация през 2013 година, като организира продължителен и труден национален диалог между ислямистите от партия "Ан Нахда" и светските коалиционни партии.

Борбата с тероризма трябва да стане абсолютен приоритет на международната общност, заявиха на церемонията лауреатите.

"Четворката успя да събере двете страни заедно и да разреши разногласията помежду им, за да достигне до най-добрите решения в интересите на страната", заяви Нобеловият комитет.

Тунис бе разтърсен от две големи терористични нападения само през тази година - известния музей Бърдо през март, когато загинаха 22 души и в курорта Сус през юни, когато бяха убити 38 туристи. Нобеловият комитет заяви, че има "тъмни сили", които не искат Тунис да успее.

Наградата ще бъде изложена в музей Бардо в Тунис.

Останалите Нобелови награди - за литература, химия, медицина, физика и икономика, се връчват също днес в шведската столица Стокхолм.

Заради обстановката в Европа днешните нобелови тържества, които ще завършат с традиционния банкет в Стокхолм, се провеждат при засилени мерки за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: