16 Януари, 2016 07:30 4 541 0

Откриха точното място, където Салемските вещици са били обесени

  • сащ-
  • салем-
  • вещици-
  • салемските вещици-
  • обесени

20 души, предимно жени, са били обесени в Салем сред вълна от истерия в колониална Америка през 17 век

Екип от учени е проверил точното място, където са били обесени 19 невинни души по време на прословутите гонения на вещици през 1692 г. в Салем, Масачузетс, съобщава Скай нюз.

Изследователите от проекта "Хълмът на бесилките" в продължение на 5 години извършвали проучвания на съдебни досиета, сканирали периметъра около Салем с радари и правили въздушни снимки, за да открият мястото - скалист ръб, където обвинените във вещерство били обесени.

Кметът на Салем Ким Дрискол обяви пред Си Би Ес: "Салем отдавна знае за тъмния път на нашите прадеди, когато хората са се обръщали един срещу друг, но сега ние живеем в една общност, където хората се обръщат един към друг."

"Откриването на точното място на трибунала е важна възможност за Салем като град, за да се обединим и да признаем несправедливостта и трагедията срещу 19 невинни души. Откритието предизвиква смесица от емоции", каза още тя.

Съдебните процеси срещу Салемските вещици започват през 1692 г. и завършват с множество екзекуции на хора, обвинени в магьосничество между 1692 г. и 1693 г. Жертви на масовата истерия стават 14 жени и 6 мъже, които са обесени като вещици.

Около 150 души са били обвинени в магьосничеството и са хвърлени в затвора.

Истерията в Масачузец е предизвикана от твърдения, че млади момичета, които имали припадъци са обсебени от дявола и практикуват магьосничество.

Процесът срещу Салемските вещици по-късно е обявен за незаконен и е помогнал за оформянето на пета и шеста поправка в Конституцията на САЩ, които включват правото на човек да се защитава срещу обвинения и правото на съдебен процес с жури.

Емерсън Бейкър, професор по история в Щатския университет в Салем, който е бил член на проекта заяви, че Съдебните процеси срещу Салемските вещици "хвърлят дълга сянка" върху историята на града.

Той заяви: "В продължение на поколения, много жители искат да забравят случилото се и отказват да признаят ролята на общността в една от най-големите несправедливости в американската история. Фактът, че мястото на изпълнение е било "загубено" повече от веднъж говори за колективна амнезия и желание да се забрави."

Салем сега търси финансиране, за да постави паметна плоча на мястото. Управата на града подготвя и проект за разчистване на района, който да бъде превърнат в туристическа дестинация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА