Last news in Fakti

28 Януари, 2016 16:24 1 791 3

По пътя към президентска република

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • ердоган-
  • конституция-
  • президент-
  • президентска република-
  • промени

Според Ердоган президентът трябва да играе по-важна роля

По пътя към президентска република - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция се нуждае от промяна на политическата система. Държавният глава за пореден път изрази желанието си Турция да се превърне в президентска република.

Ердоган заяви, че президентът трябва да има по-голяма власт, а не само символична роля.

„Нацията е готова, но политиците, които възприемат себе си като „елит“, не са. Това е проблемът“, заяви Реджеп Ердоган, цитиран от „Хюриет“.

Изданието припомня, че на изборите през месец ноември миналата година Партията на справедливостта и развитието (AKP) спечели 317 места в парламента от общо 550. За конституционна промяна, обаче, управляващата партия на Ердоган се нуждае от 367 места.

Някои медии в южната ни съседка описват сценарий, при който опозицията не желае да даде зелена светлина за промените. В такъв случай на дневен ред идва възможността за предсрочни избори, на които AKP ще се надява да си осигури нужния брой депутати.

„Новата конституция и президентска система на управление са необходими за изграждането на една нова Турция“, заяви Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

През месец ноември говорителят на турското президентство Ибрахим Калън заяви, че решение от такава важност не може да бъде взето без гласа на турския народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    1 0 Отговор
    Това е пътят по който и България трябва да върви.

    Коментиран от #2

  • 2 зевс

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    В България няма нито политик, нито политическа сила, която би застанала на тази позиция. Това означава коренна промяна на политическия и икономически живот в България и от активните играчи в момента, никой няма интерес от подобно нещо.
  • 3 777

    1 0 Отговор
    И защо трябва да сме президентска република? Какво помага това на народа?
Новини по държави: