28 Февруари, 2016 17:53 67 544 5

Мюсюлманският корпус на СС

  • нацисти-
  • мюсюлмани-
  • корпус-
  • ханджар-
  • втора световна война-
  • босненци-
  • сс-
  • хитлер-
  • религия

Химлер споделя - нямам нищо против исляма, това е една практична религия по отношение на войната

Мюсюлманският корпус на СС - 1
Снимки: Wikipedia

Един от най-парадоксалните аспекти на елитното подразделение Вафен-СС е фактът, че огромна част от служещите на Хитлер военни всъщност не са германци. По време на Втората световна война нацистите използват чуждестранни войници в окупираните от тях страни, за да успеят в крайната си цел.

Първоначално в армията са приети само скандинавски доброволци, но в течение на военните действия и недостигът на „работна ръка“ германците разширяват своята дефиниция за т.нар. „приемливи раси“, пише сайтът Rare Historical Photos.

Изключително интересна е историята на 13-а планинска дивизия „Ханджар“, известна като мюсюлманският корпус в армията на Хитлер.

Съединението, влизащо в състава на СС, е най-многочислената Вафен-СС дивизия. Известна и като първа хърватска, тя е съставена от босненски доброволци, носещи фесове на главите си.

Хайнрих Химлер – вторият най-влиятелен човек в Третия райх – е очарован от готовността на бойците и споделя, че ислямът е създал безстрашни бойни единици. Босненските войници са готови на всичко, за да защитят родината си, и се бият с партизанските отряди.

13-а планинска дивизия е създадена от нацистите, за да наложат контрол в Югославия. Тя е първата „негерманска“ от състава на Вафен-СС и маркира мултикултурната експанзия на военни части.

Войниците ѝ носят фесове, а на дясната им петлица е изобразена ръка над свастика, държаща къс ятаган – известен като ханджар. Интересен факт е, че петима души от дивизията са удостоени с Рицарски кръст – медал за изключителни военни заслуги.

Дивизията е сформирана през февруари 1943 година след разрешение на Адолф Хитлер. „Ханджар“ взима участие в най-голямата антипартизанска операция през цялата Втора световна война – операция „Майско дърво“.

През последните месеци на 1944 г. и в началото на 1945 година по-голямата част от войниците в дивизията дезертират, присъединявайки се към югославските партизани. Към края на 1944 г., „Ханджар“ е обединена с друго подобно формирование – дивизия „Кама“. Бойният път на частта завършва на 8 май, когато тя се предава на британските войски в Австрия.

Интересен е прочитът на историята на „Ханджар“. Мюсюлманите желаят да защитят родината и родните си места, докато нацистите имат изгодата от тези войски. „Нямам нищо против исляма, защото религията им обещава рай, ако се бият и загинат на фронта. Една много практична и атрактивна религия за войниците“, споделя Химлер на Гьобелс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вил

    9 14 Отговор
    Съмнявам се тази информация да е достоверна.

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 jambazina

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Вил":

    Достоверна, с изключение на частта в която става дума, че са искали да защитят родината си. . . . Имало е и български СС батальон - противотанков, моля ако бъркам някой да ме поправи.
  • 3 Той

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вил":

    Ето ти само един пример:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/13-%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D0%A1_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F_%D0%A5%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D1%80_(1-%D0%B2%D0%B0_%D1%85%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0)
  • 4 грешка

    1 1 Отговор
    Линка който си дал не работи.
    До коментар #1 от " Вил" Опитай с този:

    https://bg.wikipedia.org/wiki/13-та_СС_планинска_дивизия_Ханджар_(1-ва_хърватска)
  • 5 Paxkicker

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вил":

    Достоверна е, потърси инфо за Ханджар дивизия и ще разбереш.