Last news in Fakti

25 Март, 2016 04:00 874 3

УНИЦЕФ: 87 милиона деца под 7 години не са виждали и един мирен ден

  • уницеф-
  • деца-
  • конфликт-
  • мир-
  • психическо развитие-
  • война

Едно на всеки 11 деца, преди да навърши 6 години е прекарало най-критичния период от развитието си под знака на постоянно насилие

87 милиона деца по света са навършили 7 години, без да видят и един мирен ден в живота си. Тази обезпокоителна статистика съобщи УНИЦЕФ в четвъртък.

Животът в конфликтните зони има сериозни последици за психическото здраве и развитието на мозъка и травмира децата от най-ранна възраст, пише УНИЦЕФ в своя доклад.

Статистиката на Детския фонд на обединените нации показва още, че едно на всеки 11 деца, преди да навърши 6 години е прекарало най-критичния период от развитието си под знака на постоянно насилие.

"В допълнение към непосредствените физически заплахи, децата са изложени и на риск от дълбоки емоционални травми", заявява Пиа Брито, директор на отдела за ранното детско развитие към УНИЦЕФ.

Основната причина за това са необратимите щети, нанесени на мозъка. Преди да навършат седем години, в детските мозъци се активират повече от 1000 мозъчни клетки - неврони. Травмите, причинени от постоянното излагане на насилие са много опасни за когнитивното, психологическо и социално развитие на детето, обясняват авторите на доклада.

Освен майчината грижа, която включва кърмене и психологическа стимулация, децата се нуждаят от забавления и игри, за да растат психически здрави.

"Конфликтите ограбват децата - вземат им безопасността, семейството и приятелите, игрите и рутината, които са изключително важни. Това са все елементи на детството, които предоставят на децата възможно най-голям шанс за развитие", добавя Брито.

УНИЦЕФ е направило много по отношение на осигуряването на подходящи условия за над 800 000 деца в конфликтни зони, благодарение на своите програми през изминалата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    2 2 Отговор
    А защо не се споменава в кои държави страдат деца.....Е аз ще ви кажа--в държавите където САЩ им донесе своята "демокрация и справедливост"....За 80 години над 60 държави по света са били арена на американските амбициии и лицемерност--съответно и жителите на тези държави са страдали и умирали САМО заради американската кауза...
  • 2 ahhhhh

    1 1 Отговор
    Ou, gorkite primatcheta
  • 3 Киро

    1 1 Отговор
    Ауу, ООН "обезпокоени"...

    Аман от разни чиновници, дето вместо да свършат нещо, пишат декларации, колко са обезпокоени, изразяват несъгласие или призовават за нещо си...