Last news in Fakti

15 Април, 2016 22:14 1 785 6

Германия дава на съд комик заради обида към Ердоган

  • турция-
  • германия-
  • комик-
  • обида-
  • ердоган-
  • меркел-
  • съд-
  • ян бьомерман

Комикът Ян Бьомерман написа и изрецитира сатирично стихотворение за турския президент

Германия дава на съд комик заради обида към Ердоган - 1
Снимка АП/БТА

Германия ще позволи да започне разследване срещу комик, след като турският президент подаде оплакване, пише Би Би Си.

Комикът Ян Бьомерман написа и изрецитира сатирично стихотворение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с което го иронизира.

Съгласно германското законодателство, правителството на канцлера Ангела Меркел трябва да одобри наказателно разследване.

Меркел подчерта, че съдът ще имат последната дума и сега зависи от прокуратурата да реши дали да повдигне обвинение.

„Съдът ще има последната дума”, коментирала канцлера пред репортери.

Канцлерът допълни обаче, че нейното правителство ще преразгледа и може би ще отмени спорния и малко-използва член 103 от Наказателния кодекс, който се отнася до обиди срещу чужди държавни глави.

Бьомерман е сатирик и телевизионен водещ добре познат с прекрачването на границите на немски хумор. Той по поставен под полицейска закрила по-рано тази седмица.

Някои експерти твърдят, че той е добре защитен от потенциални обвинения, защото стихотворението му може да се разглежда като част от по-широкия аспект на свободата на словото, а не като умишлена обида.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МЕНП

    1 3 Отговор
    Обидил се на комик - МУАХАХАХАХА! Лелее тоя клоун го наричат ПРЕЗИДЕНТ в ТУРЦИЯ?! - Тоя е по-зле от нашата ТИКВА и от СЪСЕЛА! Не бе сериозно - някакъв комик си прави шоуто на гърба на р.3@№ макакък от Анадола и оня с цялата си мъдрост се обижда на правителствено ниво, че и търси съдействето на чуждо законодателство, което трябва да осъди свой гражданин??! НеоосманизЪма май е прекрачил границата на благоразумието и дипломацията, показвайки егоистичната природа на авторитаризЪма...
  • 2 европеец

    1 2 Отговор
    Въпросния клоун няма да е още дълго президент, дните му са преброени. Той щеше да е много тих и мирен ако европейските лидери бяха силни личности, а не еврогейове. Например преди 30 години дори нямаше да си помисли да се гаври по тоя начин с най-мощните държави в Европа. Много нагъл рязан циганин бе, ама те руснаците ще му видят сметката.
  • 3 аде

    0 0 Отговор
    аре стига с тия тенденциозни заглавия - Германия НЕ ДАВА НИКОГО на съд!!! Меркел каза, че няма да пречи на повдигането на обвинение, ако прокуратурата намери причина за това - слава богу, те нямат ЦАЦАРОВ, който да дежури на телефона с подготвени "удари". Същевременно членове на кабинета на Меркел и видни политици се изказаха против такова решение и ще подготвят незабавно предложения за промяна на остарелия закон. А за капак самата Меркел заяви, че прави изявлението си само и единствено заради Турция, т.е. в случая няма да се намерят достатъчно аргументи за обвинение
  • 4 onq s konq

    2 1 Отговор
    Верно че парите спечелени рисуване на карикатури и комични осмивания са много лесни и приятни за харчене,но последствията понякога са доста стряскащи за авторите.Знаем какво се случи на френското списание заради майтапите му с Мохамед и как остъргваха журналистически тела от стените след взрива,мисля че няма проблем нещата да се повторят след като някой вика изпълнителите на "бис".Лично на мен не ми прави особено впечатление когато чета подигравки спрямо ББ от българи,но ЩЕ МИ БЪДЕ КРАЙНО НЕПРИЯТНО И ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАМ ЛИЧНО ЗАСЕГНАТ АКО ЧУЖДА ДЪРЖАВА СИ ПОЗВОЛИ ПОДОБНО НЕЩО.Освен това за разлика от Бойко, Ердоган е държавник от съвсем друг калибър във всяко отношение...
  • 5 goni

    2 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с МЕНП! Ердоган не само че не в ред психически, но и му липсва каквото и да било чувство за хумор! Такива хора на такава висока властова позиция са изключително опасни!!! Германският комик си играе с Огъня! Дано не съм прав!
  • 6 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Демократично в панделата за обида на султана!!!
Новини по държави: