Last news in Fakti

21 Април, 2016 13:29 5 526 2

8 факта за кралица Елизабет Втора

  • елизабет втора-
  • кралица-
  • факти-
  • великобритания-
  • монарх

Знаете ли, че британската кралица е участвала във Втората световна война?

8 факта за кралица Елизабет Втора - 1
Снимка: БТА/АР

Нито един британски монарх не е управлявал толкова дълго, колкото кралица Елизабет Втора, пише ДПА. Предлагаме ви осем малкоизвестни факта за нея:

1. Кралицата не се нуждае от паспорт, тъй като тя е тази, от чието име се издават паспортите.

2. На кралицата формално принадлежат всички делфини, морски свине и есетрови риби в британски води. Указът е от 1324 година и все още е валиден. Освен това, тя има право над всички лебеди. Това право е от 12-и век.

3. По време на своето управление кралицата е посетила 129 страни.

4. Кралицата е първият държавен глава, който е изпратил имейл.

5. Кралицата и нейният съпруг принц Филип имат една и съща прапрабаба. Двамата са правнуци на кралица Виктория.

8 факта за кралица Елизабет Втора

6. След коронясването на Елизабет Втора са се сменили седем папи, единадесет президенти на САЩ и дванадесет британски министър-председатели.

8 факта за кралица Елизабет Втора

7. Кралицата е единственият действащ държавен глава, който носи униформа от Втората световна война. Тя е работила като младши офицер в женското отделение на британската армия.

8 факта за кралица Елизабет Втора

8. Кралицата досега е позирала за 139 официални портрети. На една от последните официални семейни снимки по случай 90-годишнитата си, Елизабет II е заобиколена от петимата си правнуци и двама от най-младите си внуци. Снимка: Ани Лейбовиц (АП/БТА):

8 факта за кралица Елизабет Втора

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 3 Отговор
    "Кралицата и нейният съпруг принц Филип имат една и съща прапрабаба. Двамата са правнуци на кралица Виктория." - е това е причината англичаните да са грозни! Както казва Марио Пузо, тея си стоят само на острова си, ч.кат се помежду си и се изродяват!
  • 2 ЧРД

    2 2 Отговор
    Да е жива и здрава.Колко мила снимка с толкова правнучета ,щастлива баба.
Новини по държави: