2 Май, 2016 13:20, обновена 2 Май, 2016 14:01 3 217 22

Грийнпийс публикува тайните документи за ТТИП

  • грийнпийс-
  • ттип-
  • тпти-
  • документи-
  • споразумение-
  • търговско споразумение

Тези страници потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата, до които споразумението ще доведе

Грийнпийс публикува тайните документи за ТТИП - 1
Снимка АП/БТА

Международната неправителствена еко организация „Грийнпийс“ публикува изтекли документи от около 250 страници, които разкриват поверителна информация, свързана със споразумението за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ.

Макар вчера документите да бяха изпратени към няколко германски медии, холандският клон на "Грийнпийс" преди броени часове пусна в мрежата документите в пълния им вид.

Холандският офис на екоактивистите иска с действията си да осигури така необходимата прозрачност в тази сделка и да провокира международната общност да говори за трайните последици за околната среда и живота на повече от 800 милиона граждани в ЕС и САЩ, до които ще доведе подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП или ТПТИ).

"Време е да се хвърлим светлина върху тези преговори. Тези документи показват, че гражданското общество е било право да има опасения за ТТИП. Ние трябва да спрем преговорите и да започнем дебат", заявяват от Грийнпийс.

„Преговорите поставят интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по взимане на решение в ущърб на общественото здраве и природата“, заяви директорът на европейския отдел на Грийнпийс.

"Независимо дали ви е грижа за проблемите на околната среда, хуманното отношение към животните, трудовите права или неприкосновеността на личния живот в интернет, вие трябва да сте загрижени за онова, което е написано в тези документи", се казва в изявление на Грийнпийс. 

Основният конфликт в документа е свързан с искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда.

„Разговорите за козметиката остават много трудни“, се казва в доклада. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни, проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят.

Друга опасност, която крие търговското споразумение е свързана с култивирането и консумирането на генноманипулирани растения и хранителни продукти в Европа.

В документите пише също и че САЩ заплашват да блокират облекченията за износ на европейската автомобилна индустрия, и по този начин да да принудят ЕС да внася повече американски аграрни продукти.

Преговорите за индустрията също се „характеризират с продължаващо нежелание от страна на САЩ да се ангажират с отстъпки в този сектор.“

Нито една от главите в документа не се споменава Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ) на Световната търговска организация (СТО), което позволява на държавите да регулират търговията "за да се защитят хората, животните и растенията или здравето" или за да се "опазят невъзобновяемите природни ресурси". Липсата на този регламент предполага, че двете страни от новото споразумение ще създадат режим, който поставя печалбата над хората, животните и растенията, както и над здравето.

Според изтеклите документи ТТИП ще затрудни изключително много усилията за опазване на климата. В споразумението никъде не е се говори за опазването на климата и намаляването на въглеродните емисии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 4 Отговор
    Що за чудовищна простотия???
    Каква е тази статия? Тя е шизофреничен крясък, но най-идиотското е, че никъде не става ясно точно с какво е застрашен климатът и здравето на хората!
    Това хуманно отношение към животните започва вече да ме вбесява, защото бездомните кучета имат повече права и защита от миньорите например!
    Пък въглеродните емисии са толкова парникови газове, колкото и озонът:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%B3%D0%B0%D0%B7
    Само едно не ми е ясно, от къде тези престъпници от "Грийнпийз" имат толкова много пари и кой им дава право да се месят навсякъде?

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Пол

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не си съвсем прав... Печалбата е важна, но когато живота ти е поставен на второ място, за какво ти е печалбата????? от тези внос на ГМО продукти които няма гаранции с какво са създадени и отхранени може да се видоизмени и ДНКто ти? Оттам и червеите като те изядатг в гроба. ОТтам и птициге и водата и цялата планета. Оттам и децата ти може да имат магарешки уши. Ето как е навързано всичко заради една малка промяна. Китайците го наричат И-Дзин - книга на промените. Една малка промяна, една капка отрова или консервант в повече, променя цялата планета. Смъртта на делфините убива китовете и изменя всичко. Така, че ядосани робе, те бързай да се ядосваш! ГрийнПийс в случая са прави - не е въпроса в търговията, ав безконтролното качество на корпорации. Тоест? Всяка корпорация може да ти продаде и тестиси от павиани като шоколад, даже да осъди и държавата ако иска по техните идеи. И няма да има съд, който да ги наказва. А това е робство на корпоративни гиганти. Американо фермери вече пищят от това - корпорации им дават гмо животни и растения изкупуват им на безценица труда, фирмите им фалират и са с огромни дългове. А и като влезат ГМО култури за разсад, може да измрат и цели живмотински видове и растенията тук. Това Ванга го предрича като измират животните. Може причината именно да е бъдещото ГМО масово залесяване... както пестицидите тровят флора и фауна, така и ГМО ще я довърши. Така, че ядосан робе, не бързай да крещиш от яд...ами си отвори ушите и очите да прочетеш и чуеш смисъла на тези писъци на зелените... !!! ???? !!!

    Коментиран от #5

  • 3 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Вземи се поинтересувай какво е ttip...
  • 4 тъп

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Аман от ограничени и платени елементи. Точно заради такива като теб изчезват много работи по света и се налагат други с цел интерес и богатство на определена група от индивиди!!!
    Така или иначе няма отървия и такива като теб винаги ще съществуват и ще задоволяват манипулаторите.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пол":

    Ако аз съм роб, то ти си Нобелов лауреат!
    Като ти чета тъпизмите, единственото което е виждам е невежество и страх от науката! Толкова си ограничен, че вярваш на предсказания и мозъчето ти не може да схване, че за да седнеш да пишеш подобни глупости на компютъра си, е трябвало векове научен прогрес минаващ през всички научни и математически постижения на Арситарх, Ератостерн, Кулон, Ом, Фарадай, Питагор, Талес, Нютон, Тесла, Айнщайн, и т.н. и т.н.
    Магарешки учи може да поникнат само на безмозъчни идиоти като теб!
    Корпорациите управляват тъпаците като теб с такива страхове, защото парите на Грийпийз са от конкурентни корпорации, ама ти си толкова тъп, че не може да го проумееш!
    Не случайно Ян Хус е изрекъл думите умирайки: "О, свещена простота".

    Коментиран от #11

  • 6 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "тъп":

    Крадеца вика, дръжте крадеца! Изчезвали много работи по света - колко гениално и изчерпателно си го написал!
    Толкова ли ти е капацитета на мозъчето, платен?
    Много правилно си се кръстил - поздравления!!!

    Коментиран от #7, #18

  • 7 ббб

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    скрий се платено копче

    Коментиран от #9

  • 8 Мършата

    1 2 Отговор
    Ами европейците и японците правят по яки автомобили от американците и естествено Детройт фалира. Китайците правят най-много и най-евтини битови стоки и превзеха европейския пазар в тая сфера. Сега вече фалирал Детройт няма как да стане лидер в авто индустрията. Нито пък американците ще могат да догонят Китай в битовите стоки. Остава им сферата на храната и лекарствата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ббб

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    ти си папкай гмо до насита, никой не ти пречи копче тъпо
  • 11 Мишка

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ти за това ли носиш шапка? Да не ти се виждат магарешките ушички.
  • 12 Пол

    3 0 Отговор
    Номер 5, аз се радвам, когато някой ме нарече тъп - припомня ми, че е прав. Но не съм и мазохист, за да си го повтарям нарцистично. Аз също като теб мога да си мълча да съм угоден и на политици и на чиновници и на мафия, да карам тихичко ново БМВ и да не ми пука. Защото съм достатъчно тъп, за да ми пука, но благодарение на тъпаци като мен е имало и Спартак,у и Ботев и Левски и Крум и милиони други а и по света са милиарди в историята. Та ще ти го кажа накратко - подценяваш ме, но си прав, че съм тъп... ТТИР е нещо повече от търговско споразумение. То има идеята да даде на корпорациите неогрантичени права. Тоест? Те имат право да осъдаят и държави и институции и стават по-всесилни от всеки Съд и по този начин стават господари на всичко в институциите. Отделно че са бъкани с пари и купуват който им е кеф и се продаде. Та аз не съм против ГМО, ако е здравословно! И картофа и житото са плод на науката и вид ГМО. Но никой от тези корпоративни интереси не може да ти гарантира, че в името на печалбата няма да те отрови, прецака. А веднъж се мре...назад няма. И както Фолксваген и Мицубиши прикриха в свой интерес реалният разход нае горива на автомобили, така и с храни и питиета ще е същото. А и няма орган, който да изследва всяка храна и питие и да потвърди, че са безвредни, а и често са продажни...поне нашите повечето са в интерес на даващият пари - властта. А властта е слуга на олигарсите често-почти винаги. Та моята тъпа тиква пита теб умният - какво ще правиш, а ко корпоративен вносител вкара смъртоносен елемент в месото тестото пшеницата за да ти повлияе на ДНК и да те привлече като с наркотик към продуктите му? Например Кока Кола влияе на лигавицата на небцето и повечето сладки питиета тук и те карат да пиеш още и още. Да това на пръв поглед не е незаконно. Но е като наркотик... А марихуаната я забраняват властта и конопа и лена, що ли? Аз съм за ИСТИНАТА да царува и да се наказват виновните, а не да се налага джихадистко табу върху производителите тоталбно! Има разлика. По принцип гледах документален филм за говедопроизводство и птицепроизводство в САЩ - самите фермери го казват - месопреработвателните предприятия ни налагат своите правила и няма как да откажеш - или приемаш или фалираш. И взелите кредит от банки често фалират. Ако пък плъзне болест буквално задлъжняват със стотици хиляди невъзвръщаеми реално пари... Така, че не гледай само розовото на това...! Има адски неща в красивите на пръв поглед неща. И пътят към ада минава често през райски натюрморти. Зад всяка роза може да те клъвне пепелянка... Ти ме мислиш за прост? Да, не споря - аз съм такъв! Но докато съм прост и простея пишейки ти простотиите си, представи си, че ТТИП е в сила? И че някой интересчия гигант ти натъпче в месото и царевиицата елемент, който генномодифицира зърнатоа на гърдите ти или ноктите..? И докато зяпаш тиви в рамките на месеци ти поникнат косми на лицето и зъбите ти се оцветят в синьо и очите ти станат розови? Ти нямаш гаранция как ще ти повлияят тези непознати неща. Аз не казвам - пазете се от всичко! Просто казвам, че с непознатите неща не можеш просто да си играеш! Не можеш да държиш пистолет и да стреляш както ти е кеф - може да убиеш и съседа си. Не може да си играеш с непознати храни и питиета просто вярвайки на етикета! А кой ще го провери? Ами ако освен написаното има един простичък елементг, карайки те на непрестанна жажда? И този навред разпространен елемент е част от храната и питието ти? И вземеш да се наливаш постоянно с това ГМО и освен, че пълниш касата на корпорацията то и се поболееш? Ако утре детето ти е с рога и копита? Тогава ще ревеш към сбърканата държава - вие сте виновни. А ти днес си в защита на това твърде опасно непознато нещо. Ето такива умници като теб осраха моят живот и на дедите ми. И своят най-често. Окей?

    Коментиран от #14

  • 13 Carfen

    1 2 Отговор
    https://www.google.bg/#q=%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%BE

    http://zamunda.net/catalogs/movies?letter=&t=movie&search=food+inc&field=name&comb=yes

    Да ни е вкусно :)
  • 14 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пол":

    Човече, чета те и се удивявам как не си потърсил лекарска помощ до сега?
    Остави другото, но по всичко си личи, че не си единствен!
    Попрочети малко и може сам да се диагностицираш - твоето е чиста проба параноя!
    За пореден път ти казвам, че точно корпорациите управляват простите хора с манипулативното насаждане на страх!
    Колкото и минуси да ми пишат анонимните зелени престъпници, истина е ясна - в статията няма нищо конкретно освен насаждане на страх, написана в стил Гьобелс!

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Доко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Пол си е много прав, но май ти си за болница. Ако искаш за ядеш ГМО - яж, никой не те спира, останалите не го искат

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Доко":

    Мислиш ли, че не ядеш ГМО? Изобщо знаеш ли какво е ГМО или защото е модерно се страхуваш от него?
    Нашия живот не е в нашите ръце и никога не е бил, защото живеем в капитализъм. Само глупаците вярват в дядо Мраз!
    Боже колко прост и злобен народ има по света!!!

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Доко

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    И след като нашия живот не е в нашите ръце какво? Да легна и да умра ли? Ясно ми е че и сега не ям добра храна, но след това съвсем ще ни залеят с помия. И след като си стигнал до обидите вече си показваш злобата, помисли дали си различен? Ком 10 много добре ти го е казал
  • 18 тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Абе ей, недей в агонията си да бръщолевиш пълни глупости, ами малко почни да мислиш.
    Ама какво да мислиш ти нали си платен да се опъваш на всичко и си мислиш че си много интересен.
    Много клишета си заучил, от интернет ли ги теглиш?
  • 19 БУК

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ти от кой се управляваш бе умник? Или си НУРС?
  • 20 USAIZRAEL

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    ДОКАТО ИМА ТАКИВА КАТО ТЕБ НЕ САМО ГМО ЩЕ ИМА, АМИ И МНОГО ДРУГИ ПО-ЖЕСТОКИ НЕЩА!
  • 21 Монго

    1 0 Отговор
    Ама ние сме на изчезване и без тези неща...
  • 22 Асен Митев

    2 0 Отговор
    Когато започне да се говори за закон за таван на личното имущество, тогава ще спре да се говори за ТТИП .