Last news in Fakti

4 Май, 2016 06:16 10 630 13

Убиват шарани с херпес в Австралия

  • шаран-
  • австралия-
  • програмата за ликвидиране-
  • carpageddon-
  • херпес-
  • вирус

Зам. премиерът на страната смята, че единственият начин да се отърве от смучещата тиня риба е, тя да бъде убита с вирус

Убиват шарани с херпес в Австралия - 1

Австралийският политик, който обяви война на кучета на Джони Деп има нов враг - Европейския шаран, пише Би Би Си.

Барнаби Джойс, заместник министър-председател на Австралия, заяви, че единственият начин страната да се отърве от "дълбоководната, смучеща тиня" риба е - тя да бъде заразена с херпес.

Програмата за ликвидиране на рибите, която е на стойност 15 милиона, е наречена от правителството "Carpageddon" (шаранов армагедон). Тя има за цел да се отърве от шараните в басейна Мъри - Дарлинг.

Енергичната реч на Джойс беше посрещнат със смях в долната камара на австралийския парламент.

Джойс твърди, че инвазивните видове струват на австралийската икономика до 500 милиона долара на година.

Федералното правителство иска да бъде освободена херпесвирусна инфекция по шарана в река Мъри, която да убие около 95% от шараните.

Министърът на науката Кристофър Пин заяви, че вирусът не би имал отражение върху хората, но почистването му би било скъпо.

След като вирусът бъде пуснат се очаква да загинат хиляди шарани. "Изведнъж, буквално, ще измрат стотици хиляди, ако не и милиони тона шаран, които ще трябва да бъдат извадени от река Мъри", заяви Пин.

Шараните за първи път са внесени в Австралия през 1859 г., но броят им рязко се увеличава през 1960 г. след като адаптиран за риболов вид случайно е пуснат на свобода в природата.

Смята се, че европейските шарани съставляват около 80-90% от рибната биомаса в басейна Мъри-Дарлинг, най-важният земеделски региона на Австралия.

Шараните се конкурират с местните риби. Техните беззъби челюсти засмукват тиня от дъното на реките, с което причиняват ерозия и мътят водата, намалявайки нейното качество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ласков

    3 1 Отговор
    Г-н министър предлагам ви по-евтин вариант за да решите проблема. В България разполагаме с неограничен ресурс от Тъмни Бълкански Субекти (на галено РОМИ) за които рибната биомаса в басейна Мъри-Дарлинг ще е предястие , а социалноосигурителна система обяд. При желание от ваша страна ще Ви ги изпратим всичките.

    Коментиран от #8

  • 2 гтв

    3 0 Отговор
    БРАВО НА Г-Н ЛАСКОВ,АКО МОЖЕ ОЩЕ СЕГА ДА ГИ КОМАНДИРОВАТ БЕЗСРОЧНО
  • 3 ivan

    3 0 Отговор
    Аз смятам , че няколко Български бракониери ще изловят шараните за ден два.
  • 4 hhhh

    2 1 Отговор
    вижте белите хора какви проблеми имат само - направо да им завидиш
  • 5 Волен Сидеров

    2 3 Отговор
    а нашият смотан и гладен народ яде рибата и то в големи количества ,не само шаранови.Всички отпадни води отиват в язовирите и реките в които се утаяват и остават за дълго време -речната и язовирската риба се храни -развива вируси и хоп пак при нас....язовирите и реките са пълни с рибари които хранят семействата си с такива риби пълни с вируси и болести-защото реките и язовирите са ни мръсни
  • 6 Щом е за шарани става

    3 0 Отговор
    Предлагам група българи да отидем на място и с ток и мрежи да разкажем играта на тия шаранчЕта за един - два месеца.
  • 7 Габоцвет

    3 0 Отговор
    Това на снимката не е шаран, а толстолоб!
    По снимката не мога да определя кой от двата вида е .

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8F%D0%BB_%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B1

    или

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80_%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B1

    Коментиран от #13

  • 8 да ама не

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ласков":

    Този "евтин" уж вариант с внасянето на тъмни балкански субекти , които да унищоват шарани да не предизвика обаче нова катастрофа, като с внесените от английски заселник в Австралия през 1959 г. зайци, като ловен обект. Популацията на европейския заек скоро експлодирала до около 10 млрд., което значително допринесло за пораженията върху околната среда и изчезването на някои местни видове. Проблемът все още не е решен и там уж се мисли за някакъв вирус, амаааа....
    Та твоето предложение май не е добра идея ;)
  • 9 не ама да

    0 1 Отговор
    тъмните балкански субекти ще оправят и проблема с шараните и със зайците, да не се наложи след месец два на австралиците да им пращаме шаран и зайци за да не ни вирнат тъмните балкански субекти

    Коментиран от #10

  • 10 да ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от " не ама да":

    е да де, аз 'ко казвам, че внасянето на ТБС, ще реши проблема, но ще създаде нов и неразрешим проблем поне не и по съвременните стандарти за хуманност.
  • 11 Лап Хоп

    0 0 Отговор
    Внимавайте за херпесите по другите шаранки , че ..... !
  • 12 Шрапнел

    1 1 Отговор
    В Австралия шарановите риби никой не ги яде, така че на никого няма да липсват. Причината е описана в статията - храната на рибата. А в България е традиционно меню това речно "прасе".
  • 13 кучето шаро

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Габоцвет":

    обикновен бял толстолоп е колега
Новини по държави: