10 Май, 2016 10:33 1 342 4

Стратфор: Бежанската криза спира България и Румъния за Шенген

  • българия-
  • шенген-
  • румъния

Според анализ на компанията София е по-уязвима при евентуална бежанска вълна на своя територия

Бежанската криза се отразява неблагоприятно върху перспективите на Румъния и България за влизане в Шенген. Това се казва в анализ на американската аналитична компания „Стратфор”.

Изданието пише, че финансовата криза от 2008 г. е засегнала икономиките на двете страни. Това, че те не са част от Еврозоната, обаче им е помогнало да избегнат част от негативните последици, с които се сблъскаха други от европейските икономики.

В допълнение към логистичните и политически проблеми, по-големите потоци от имигранти към двете страни биха ограничили техните възможности за влизане в Шенген в близък период от време.

Нарастващият национализъм в Европа и настроенията срещу Шенгенската зона като цяло вредят на шансовете на София и Букурещ за присъединяване. На базата на това, Западна Европа може да започне да гледа на румънските и българските имигранти като на заплаха, подобна на тази, идваща от бежанците.

Според „Стратфор“ България би била по-уязвима при евентуален бежански поток на своя територия от Румъния. Това е заради по-малкото население в страната и голямото турско малцинство на нейна територия. В същото време София споделя повече културни и исторически връзки с Москва и за нея изглежда по-трудно политическото маневриране относно Русия.

Отбелязва се, че Румъния и България може да стават все по-сериозни участници в кризата с Украйна, както и в бежанската такава.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БИМ БАМ

    1 2 Отговор
    ВИЖГИ ВИЖГИ НАГЛИТЕ К...ЛДАЦИ.АТЛАНТИКА КАТ ВА ПОТОПИ ЕДИН ДЕН ША ПЛАЧЕТЕ ЗА ТУКА Ш...НИ НАГЛЕЦИ ?!;:?
  • 2 Вирус

    2 2 Отговор
    Изключително нагли и лицемерни провокатори- искат да засилят кризата в района! Голяма мъка им е Украйна - САЩ не успя да си спретне бази в Севастопол( руснаците ги изпревариха) и сега търсят поводи да ги разположат по нашия бряг ...
  • 3 Carfen

    2 0 Отговор
    Нашите американски партньори ни казват, че може и да сме членове на Нато, но няма кой солидарно да ни помага при евентуална бежанска вълна. Това едно време "лошите" руснаци нямаше да го допуснат. Сега като членове на най-голямата и силна военна организация, тълпи от Африка и Азия ще преминават през суверената ни граница. Но за сметка на това ще се прицелваме от черноморието в руски територии.
  • 4 Зомбайо

    0 0 Отговор
    Стратфор - Джордж Фридман - конспиративна спекулация.