19 Май, 2016 17:06 1 105 11

НАТО отвори вратите си за Черна гора

  • черна гора-
  • нато-
  • протокол-
  • присъединяване-
  • ратифициране-
  • алианс

Столтенберг заяви, че очаква протоколът да бъде ратифициран в рамките на една година

НАТО отвори вратите си за Черна гора - 1
Снимка: БТА/ AP

Външните министри на страните-членки на НАТО подписаха протокол за присъединяване балканската страна към алианса, съобщи „Вашингтон поуст“.

Поканата вече официално е отправена, а за да стане Подгорица пълноправен член, то документът трябва да бъде ратифициран от всички държави.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че очаква протоколът да бъде ратифициран в рамките на една година. Той даде пример с последното разширяване, когато процедурата е отнела година.

Очаква се Черна гора да се превърне в 29-ия член на НАТО. Министър-председателят Мило Джуканович заяви, че страната му би стояла „рамо до рамо“ със всеки един член на алианса.

Протоколът бе подписан и от българския външен министър Даниел Митов. „С присъединяването на Черна Гора към НАТО се осъществява една от дългосрочните външно-политически цели на България, което допринася за укрепването на стабилността и сигурността в Западните Балкани. България последователно и твърдо подкрепяше страната в процеса на евроатлантическата й интеграция. Ние ще продължим да подкрепяме и другите страни от региона, стремящи се да станат част от евроатлантическата общност и да споделят нейните ценности“, коментира министър Даниел Митов.

Би Би Си припомня, че през 1999 година Чехия, Унгария и Полша се присъединяват към НАТО, превръщайки се в първите страни от бившия Варшавския договор, влезли в алианса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОТАН

    4 2 Отговор
    Добре сте дошли в клубът на победителите!

    Коментиран от #2

  • 2 Goro Lafchi

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "ОТАН":

    Дааа, някой трябва да сервира и отсервира в този клуб, такива като нас.
  • 3 Рамзес III

    5 1 Отговор
    А ... какво сана....! Руснаците нали плашеха ..... /гаргите/ . Това ще прекратим,онова ще прекратим само да сте посмели да вземете решение /внационалния ви интерес/да влезете в НАТО!

    Коментиран от #4

  • 4 имуноглобулин

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рамзес III":

    Е те руснаците толкова пари наляха в протести ,интернет сайтове...тинтири минтири и накрая отново тежко поражение!
  • 5 Сабакеевич

    4 2 Отговор
    Пак ритник за Путин!

    Уж е червен пък задникка му посиня от шутове!
  • 6 ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИТЕ

    1 3 Отговор
    БОГ НЕ Е БЪРЗ НО Е ТОЧЕН.....- РУСКА ПОГОВОРКА.
  • 7 тъп

    1 1 Отговор
    БРАВО!
  • 8 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    сега и сърбите ще напънат на коленца и лакти :)
  • 9 АНТИ ПОЛИТИК

    1 3 Отговор
    ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ ВКАРВАТ НАРОДИТЕ СИ В ТАЗИ ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ .В ДОПИТВАНЕ ОТ МИНАЛИЯ МЕСЕЦ 86% ОТ СЪРБИТЕ НЕ САМО ОТХВЪРЛЯТ НАТО НО И НАПРАВО ГО ПСУВАТ .ТА ТО ГИ ЗАСИПА С БОМБИ И ТО ВЪРХУ ГРАЖДАНСКИ ЦЕЛИ .В СЪРБИЯ Е И ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ НАТОВСКИТЕ БОМБАНДИРОВКИ.НА ЧЕЛО НА ЧЕРНА ГОРА СТОИ КОПИЕ НА ББ ВЛАДЕЕЩО 100% ОТ БИЗНЕСА НА ТАЗИ КРАСИВА СТРАНА.
  • 10 ПОЛИТИК АНТИ

    4 1 Отговор
    ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ правят тия гадости много ясно! МИНАЛИЯ МЕСЕЦ И АЗ УЧАСТВАХ В ТОВА ДОПИТВАНЕ В СЪРБИЯ !

    БЕШЕ МНОГО ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНО !БЯХА ПИТАНИ 15-20 ЧОВЕКА ОТ ХОРА КОИТО БЯХА ОБЛЕЧЕНИ В ЗЕЛЕНИ ДРЕХИ без отличителни знаци КОИТО ГОВОРЕХА СРЪБСКО ХЪРВАТСКИ СЪС СИЛЕН руски акцент!ЗА ВСЕКИ "ПРАВИЛЕН "ОТГОВОР ХОРАТА ДАВАХА ВАЛЧЕР /КОПОН/ КОЙТО МОЖЕШЕ ДА СЕ ОСРЕБРИ В руските посолства ПО ЦЯЛ СВЯТ! И ВЪПРЕКИ ТОВА ИМАШЕ ИДИОТИ КОИТО НЕ ОТГОВАРЯХА ПРАВИЛНО НО ТЕ БЯХА ЕДВА 14%.АЗ СИ ОТГОВОРИХ ПРАНИЛНО И СИ ВЗЕХ ПАРИТЕ И СЪВ СИ ДОБРЕ!
  • 11 ПОЛИТИКО БЛИЗАЧ

    0 0 Отговор
    ДА И БОМБАРДИРОВКИ НЯМАШЕ И ПАМЕТНИКА Е ОТ КАРТОН.......ЕЛЕМЕНТАТЕРЕН КОМЕНТАР НО ТОЙ НА НИВОТО НА ИНТЕЛЕКТА ТИП ИЗКУФЯЛ БОСТАН ??!;::