Last news in Fakti

22 Май, 2016 22:12 894 0

Шарен парламент в Кипър

  • кипър-
  • парламент-
  • партии

ДИСИ печели между 29,5% до 34%, а опозицията е втора с от 25% до 29%

Шарен парламент в Кипър - 1

Като шарен се очертава новият парламент на Кипър след днешния парламентарен вот, пишат местните медии.

Вместо досегашните 6 формация в новия състав на парламента се очаква да влязат по 8 формации.

Лидери в състезанието продължават да бъдат дясноцентристката партия „Демократичен сбор” (ДИСИ) и основната опозиционна партия – лявата АКЕЛ. 

ДИСИ печели между 29,5% до 34%, а опозицията е втора с от 25% до 29%. Близките резултати показват, че двете водещи формации или трябва да търсят голяма коалиция по германски образец, или да водят дълги и продължителни преговори с останалите шест партии. 

Президентът Никос Анастасиадис обяви, че веднага след завръщането си от Истанбул и Атина той ще започне консултации за съставяне на кабинет.

Новото правителство ще има тежката задача да продължи преговорите за обединяване на страната, съживяване на икономиката и реформите в здравеопазването, пенсиите и администрацията.

Днешните избори са първите след приключването на международната тригодишна спасителна програма за Острова на Афродита.

За първи път от 1962 г. президентът на гръцката част на Кипър ще посети Турция. Никос Анастасиадис ще вземе участие в провеждащата се в Истанбул първа Световна среща на върха по хуманитарните въпроси. Това е първото посещение в Турция на кипърски държавен глава от 1962 г. насам, когато тогавашният президент архиепископ Макариос III пътува до Анкара.

След това ще има срещи в Атина. По този начин Кипър ще се опита да балансира между двете регионални сили, от които зависи обединението на Острова на Афродита. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА