4 005 2

Ларва на риба яде пластмаса като топъл хляб

Масата на пластмасовите боклуци в океаните ще е по-голяма от тази на рибите до 2050 година

Константин Карагьозов

Шведски учени са открили ларва на риба, която обича да похапва пластмаса така, както подрастващите обичат да ядат суха и вредна храна.

Според материала, публукиван в "БиБиСи", в своя зародиш рибата, позната като син дявол (Pomacentrus Coeruleus от семейство Помацентриди), се храни предимно с изхвърления в морето полистирол (полимерът, от който се прави пластмаса). Тъй като концентрациите му във водните басейни са все по-големи, ларвата го предпочита пред естествената ѝ храна - миди, мекотели и т.н.

Именно поради тази причина изследователите призовават за забраняването на използването на пластмасови микрочастици в козметиката, например.

Проблемът назрява със всяка година, тъй като все повече пластмасови отпадъци попадат в световните води. Според по-ранни проучвания, пластмасата в севтовния океан ще е повече от рибата до 2050 година.

Швеция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 13:17  04.06.16
  Информацията просто показва че за Земята не е проблем да се справи и с най-големите простотии на човечеството! Просто ще се намножат много Сини дяволи! Е, ние в България отдавна си имаме такива, ама те не щат да ядат пластмаса! Имаме си и червени дяволи, но и те не искат да ядат найлон! Имаше и жълти такива, ама те еволюираха и са в цветовете на дъгата!
 • Монго
  Отговор
  2 13:42  04.06.16
  Предстои инплантиране на ДНК(дезоксирибонуклеинова киселина, ама знам а?) във всеки българин, и проблема с изхранването е решен.

Напиши коментар:


Публикувай