Last news in Fakti

16 Юни, 2016 23:30 1 449 0

Земята си има малък астероид за другарче (видео)

  • наса-
  • астероид-
  • спътник-
  • квази-спътник-
  • слънцето-
  • обикаля-
  • 2016 ho3

От НАСА разглеждат астероида като квази-спътник на нашата планета

Земята си има малък астероид за другарче (видео) - 1
Снимка НАСА

Учените от НАСА откриха малък астероид, който обикаля около Слънцето в същата орбита като Земята. Според изчисленията това ще продължи векове наред.

Освен около слънцето, астероидът, наречен 2016 HO3, обикаля в кръг и около Земята. Той обаче се намира твърде далеч, за да се счита за истински спътник на нашата планета. Въпреки това учените гледат на това като на най-добрият и най-стабилен пример за околоземен спътник или "квази-спътник".

"Тъй като 2016 HO3 обикаля около нашата планета, а заедно със Земята обикаля и около Слънцето, ние се отнасяме към него като към квази-спътник на Земята", каза Пол Чодас, управител на Центъра за изучаване на близки до Земята обекти към Лабораторията на НАСА за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния.

"Друг астероид - 2003 YN107 - следваше подобен орбитален модел за известно време преди повече от 10 години, но в последствие се отклони. Нашите изчисления показват, че 2016 HO3 е много по-стабилен квази-спътник на Земята и ще поддържа същата орбита в продължение на почти един век", добави той.

Чодас и негови колеги открили новото другарче на Земята с помощта на телескопа Pan-STARRS докато наблюдавали звездното небе от Хавайските острови в края на април.

Размерът на този обект все още не е установен със сигурност, но от НАСА казват, че радиусът му е между 40 и 100 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА