Last news in Fakti

23 Юни, 2016 08:51 1 885 0

САЩ прехвърля затворник от Гуантанамо в Черна гора

  • гуантанамо-
  • черна гора-
  • прехвърля-
  • екстрадира-
  • затворник-
  • йемен-
  • сащ

САЩ започна очакваната серия от освобождаване на затворници от спорния военен затвор

САЩ прехвърля затворник от Гуантанамо в Черна гора - 1
Снимка Архив АП/БТА

Мъж от Йемен, който прекарал последните 14 години в затвора в Гуантанамо, е бил освободен и изпратен в Черна гора, заявиха от Пентагона в сряда. Това поставя началото на поредната серия освобождавания от оспорвания американски военен затвор в Куба, който президентът Барак Обама иска да закрие преди края на мандата си през януари, съобщава Ройтерс и АП.

Абдел Малик Ахмед Абдел Уахаб ал Рахаби е трябвало да бъде освободен през декември 2014 г., но понеже администрацията на Обама не изпраща затворници от Гуантанамо обратно в Йемен заради гражданската война, която се води там, правителството е трябвало да намери друга страна, в която затворникът да бъде изпратен.

Рахаби е на 37 години, когато е доведен в Гуантанамо през януари 2002 г. Той е бил обвинен, че по време на пътуване до Афганистан е вербуван от талибаните и в последствие е станал телохранител на покойния лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен в Афганистан, според документи на Пентагона.

Това е вторият затворник, който е екстрадиран в Черна гора тази година.

Правителството на САЩ е благодарно на Черна гора за хуманитарния жест и готовност да приеме бивш затворник, каза Лий Волоски, специален пратеник на Държавния департамент, който отговаря за закриването на затвора в Гуантанамо.

"Сега Черна гора сега се присъедини към останалите американски приятели и съюзници в Европа, като приема няколко души, които не могат да бъдат изпратени в родните си страни. С този жест ни помага да се приближим до нашата обща цел по затварянето на съоръжението", каза той.

В момента в Гуантанамо има 79 затворници, включително 29, които вече са одобрени за екстрадиране в родните им страни или на  друго място. Властите очакват да освободят повечето от тях през следващите седмици. В базата в  Куба ще останат само онези, които са били обвинени или осъдени от военна комисия за военни престъпления или които властите смятат за твърде опасни.

САЩ отвори центъра за задържане през януари 2002 г., за да държи чуждестранни бойци, заподозрени във връзки с талибаните или терористичната организация Ал Кайда. През Гуантанамо са минали около 680 затворници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА