Last news in Fakti

27 Юни, 2016 16:11 1 332 5

Израел и Турция официално се помириха

  • израел-
  • турция-
  • газа-
  • дипломация-
  • нормализиране на отношенията-
  • бенямин нетаняху-
  • бинали йълдъръм

Нетаняху заяви, че блокадата над Газа ще остане

Израел и Турция официално се помириха - 1
Снимки АП/БТА

Споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Турция ще засили позицията на Израел в региона. Това обяви днес от Рим израелският премиер Бенямин Нетаняху, съобщава в. "Джерусалем Пост".

Повече от шест години след инцидента на кораба „Мави Мармара“, който стана причина за рязкото прекратяване на връзките между някогашните близки съюзници, Анкара и Тел Авив най-сетне успяха да затоплят отношенията помежду си.

Нетаняху заяви, че заради огромни промени, през които минават както света, така и региона, е важно да се създаде остров на стабилност, и споразумението с Турция прави точно това.

Той заяви още, че неговата стратегия е да създаде подобни острови на стабилност и в отношенията на Израел с някои арабски държави в региона, с Гърция и Кипър и с Русия.

В отговор на коментар, направен от турският министър-председател Бинали Йълдъръм, който представи договорената доставка на 10 хил. тона хуманитарна помощ за Газа като вдигане на блокадата от окупираната палестинска територия, Нетаняху заяви, че морската блокада над Газа ще продължи и след постигнатата сделка с Турция.

Министър-председателят на Турция по-рано потвърди, че Израел ще плати 20 млн. долара компенсации за инцидента от 2010 г. когато израелски командоси убиха 10 турски активисти от кораба "Мави Мармара", опитващ се да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Нетаняху подчерта, че в споразумението Турция се задължава да не допуска никаква подготовка за терористични атаки срещу Израел от своята територия, включително и набирането на средства за Хамас.

Нетаняху заяви, че споразумението отваря врати за много изгодни енергийни сделки с Турция, които ще бъдат от изключителна важност за израелската икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газов монопол

    2 1 Отговор
    Това е важната част от новината за европа: Споразумението за нормализиране на отношенията с Анкара ще позволи на Израел да доставя природен газ в Турция и по-далече – в Европа. Дотук с монополът.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Газов монопол":

    Блаженни са вярващите.До колкото съм запознат турция не граничи с Израел.

    А и едно време бай Ото беше казал че никога не се лъже толкова много калто преди война.

    И се чудя на акъла на някои които искат да се демонополизират цените на горивата както това се случи с цената на електроенергията след попадането на тецовете в ръцете на колониалистите робовладелци.
  • 3 Русофилията е лечимо заболяване

    0 2 Отговор
    Знам, знам, като свърши хранилката и почвате да нервничите и да пробутвате версията за незаменимия безалтернативан братски християнски газ. Минаха 4 години откакто Русия спря газта на България в най-лютия студ, 2 години откакто замразихме на гоце шлема. Резултат - цените са наполовина.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилията е лечимо заболяване":

    И докъде смятате че ще стигнете с тези опашати лъжи? На всички бе ясно че газта бе спряна от украинците които започнаха да крадат и да точат без да плащат. Още имат неизплатени дългове от тогава.
  • 5 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Газов монопол":

    Мен по скоро ме притеснява липсата на мисли върху Българските монополи.
    Монопола който Борисов създаде на приятелите си:
    1 - Тим
    2- Цветелина Бориславова
    3- Домусчиеви
    4- Валентин Златев
    5- Делянчо Пеевски
    и още един няколко лица от обкръжението му.

    Според мен трябва повече да се притесняваш за това. Тези изброените ще ти определят какво да работиш, колко ще получаваш и колко ще ти струва за да живуркаш!
    Газовият монопол е последният проблем на "стратегическата" ти мисъл!