Last news in Fakti

28 Юни, 2016 22:33, обновена 29 Юни, 2016 08:42 7 476 6

Взрив и стрелба окървавиха летище Ататюрк. Броят на жертвите расте

  • турция-
  • истанбул-
  • стрелба-
  • взрив-
  • летища-
  • летище ататюрк

Турските власти смятат, че става въпрос за самоубийствен атентат

Взрив и стрелба окървавиха летище Ататюрк. Броят на жертвите расте - 1
Снимки Туитър

Експлозии и последвала стрелба разтърсиха международното летище "Ататюрк" в Истанбул. Турските медии съобщават за десетки жертви и пострадали.

Броят на загиналите рязко се повиши от 10 на 28 души, а броят на ранените достигна 60 за по-малко от 3 часа, съобщи "Дейли Сабах", който се позова на съобщение от турското Министерство на здравеопазването.

Към 02:15 часа българско време Си Ен Ен съобщи, че броят на жертвите и ранените отново се е увеличил. Според американската медия, която има кореспонденти на мястоото на събитията 33-ма души са били убити, а 88 ранени.

Високопоставен турски представител пък е заявил пред АП, че броят на жертвите при атаката на летището в Истанбул всъщност е близо 50 души.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг направи изявление, в което потвърди информацията за жертвите  и посочи, че един от нападателите открил огън с автомат Калашников по хората на летището, а след това се взривил.

Оценките показват, че 3-ма атентатори-самоубийци са извършили атентатите в 3 различни точки на летището, заяви губернаторът на Истанбул Васип Шахин, цитиран от "Дейли Сабах".

Взривовете са избухнали на входа на терминала за международни полети, вътре в терминала за вътрешни полети и на паркинга.

Анадолската агенция съобщи, че поне 6 от ранените при атаката са в критично състояния.

От Червения полумесец заявиха, че към момента няма нужда гражданите да отиват в болниците, за да дарят спешно кръв, но призова шофьорите да избягват пътищата около медицинските центрове и болниците, за да не се създава трафик.Взрив и стрелба окървавиха летище Ататюрк. Броят на жертвите расте

Позовавайки се на високопоставен представител на турските сили за сигурност, АП съобщава, че първоначалните индикации сочат, че Ислямска държава е отговорна за атаката. 

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм нареди да бъде сформиран кризисен щаб заради инцидента.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган се срещна с премиера Бинали Йълдъръм и началникът на генералния щаб генерал Хулуси Акар в президентския комплекс, за да се запознае подробно със ситуацията на летище Ататюрк.

Стрелбата е започнала от паркинга на летището, където силите за сигурност стреляли по заподозрени, в опит да ги неутрализират, заяви турски служител на реда, който говори пред в. "Дейли Сабах" при условие за анонимност. Въпреки усилията им атентаторите се взривили.

На място са изпратени много линейки и полицейски екипи. Такситата, спрени пред летището, превозват ранените към близките болници, съобщава свидетел, цитиран от Ройтерс.

Очевидци твърдят, че са видели около 30 линейки да влизат в летището. Ранените, сред които има и полицейси служители, са били прехвърлени в държавната болница Бакъркьой.Взрив и стрелба окървавиха летище Ататюрк. Броят на жертвите расте

Според държавната телевизия TRT една от експлозиите е ударила контролен пункт на международния терминал за пристигащи, Свидетел потвърди пред турския филиал на Си Ен Ен, че взривовете са проехтели на терминала за международни полети.

Според очевидци четирима въоръжени са избягали от сградата на терминала минути след взривовете и стрелбата, съобщи турската телевизия NTV.

Целият летищен комплекс е затворен за пристигащи и напускащи. Входовете и изходите на летището са блокирани, а властите поискаха от шофьорите да освободят пътищата, за да осигурят по-лесен достъп на службите за спешна помощ.

По данни на Flightradar 24 всички полети от и към летището са преустановени.

Летище Ататюрк е 11-тото най-натоварено летище в света, през което са преминали 61, 8 милиона пътници през 20015 г.

Последните бомбени атентати, които окървавиха Турция са били свързани с кюрдските сепаратисти или Ислямската държава.

Редица държави отправиха предупреждения към своите граждани да не пътуват до Турция, защото страната вече не е безопасна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ мутра

    2 0 Отговор
    Ататюрк е пренаселено летище - там всеки изстрел ще взима жертва, а какво ли ще е за взрив?!... Голям проблем ги налази комшийте, откакто се захапаха с руснаците, а САЩ им го набута с подкрепа за кюрдите - тотално ще ги разцепят и на нас ИЧ няма да ни е весело от резултата!!!

    Коментиран от #2

  • 2 наблюдател

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БГ мутра":

    Няма нужда да ни е весело,просто трябва да се поправи една несправедливост.Вместо да дадат земите на кюрди,арменци,българи и гърци великите сили са ги подарили на турците които са провеждали и провеждат геноцид.Време е това да спре.
  • 3 БайХуй

    2 2 Отговор
    АТАТУРСКА им работа!
  • 4 Петко Воивода

    0 2 Отговор
    Турция е държава съставена изкуствено от над 40 народности и като всичко изкуствено е нестабилна и временна история.Истинските турци са около 8 милиона и населяват град Коня и околностите му.Голяма част от населението е с Гръдски произход приело исляма поради икономически или политически причини.По неофициални данни Кюрдите живеещи в Турция са между 14 и 20 милиона с тези в Иран,Ирак,Сирия около 40 милиона,това са хора съхранили своят език ,култура и традиции и ако тези хора не получат самостоятелност в Турция надали ще има спокойствие. Този атентат е отговор на действието на Турската държава спрямо Кюрдите.Лошото в случаят е ,че щом мечката играе в комшиите ще дойде и при нас.
  • 5 999

    0 2 Отговор
    Както се знае, че всяко действие има противодействие и ,че терора ражда какво? тероризъм мисля, че случващото се по света е закономерно противодействие.Ако един доктор лекува пациент без да установи причината породила болестта и правилната диагноза а го интересуват само икономическите резултати а не здравето му пациента няма шанс, точно това се случва в момента в света, на пациента се дават хапчета за разхлабване при положение, че има магарешка кашлица.
  • 6 Goro Lafchi

    0 2 Отговор
    Докато вървеше алъш вериша с петрола, проблем yok. Всъщност ИД направиха и тогава атентат в Турция. Срещу митинг на кюрдите,много удобно нали. Не, че руснаците не ги знаеха тези неща-за петрола. Ама измяукаха за него чак след сбой на хвърчилото. И САЩ наредиха на Ердоган-ню ейф, нова вълна. И тука имаше клипове как турсми граничари си гукат с идилци. Пък нали уж НАТО воюваше с тях! Когато търгуват с теб, лекуваш се и почиваш при стопаните, много е лесно да ги гръмнеш! Е, заслужиха си го, ама не изгърмяха ердоганлвите мекерета, а невинни.
Новини по държави: