Last news in Fakti

19 Юли, 2016 08:00 2 707 0

Кои европейци ще имат право да останат във Великобритания?

  • брекзит-
  • европейци-
  • великобритания

На кои граждани на ЕС ще бъде разрешено да останат във Великобритания след Брекзита? Неясноти по този въпрос има и сред управляващите в Лондон. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис обаче има ясно становище по въпроса

Кои европейци ще имат право да останат във Великобритания? - 1

Британският държавен министър за Брекзит каза в интервю за Mail on Sunday, че ще се опита да издейства "щедри правила" за живеещите във Великобритания граждани на ЕС, както и за британците, установили се в други страни от общността. За новопристигащите европейски граждани обаче това явно не се отнася, пише Дойче веле.

Във Великобритания предполагат, че до фактическото излизане на страната от ЕС (вероятно през 2019 година) на Острова ще се установят още много граждани на страни-членки на общността. "Има много възможности да ограничим очакваната нова вълна от мигранти към Великобритания", заяви министърът, споменавайки възможността да им се отпуска право на престой „само до определена дата”. Същевременно той опроверга спекулациите, че близо трите милиона граждани на ЕС, които живеят в Обединеното кралство, ще бъдат принудени да напуснат страната. Преди това новата британска министър-председателка Тереза Мей беше остро критикувана, защото не пожела да даде гаранции, че чуждите европейски граждани ще имат право да останат във Великобритания. Според нея, подобни гаранции са възможни едва след като бъдат извоювани еквивалентни права и за британските граждани, живеещи в другите страни от ЕС.

Евроскептик ще преговаря с Брюксел

Бившият министър по европейските въпроси Дейвид Дейвис, който е член на Консервативната партия, беше назначен от Мей за нов министър по въпросите на Брекзита. За тази цел в новото британско правителство беше създаден нов министерски пост, а Дейвис ще трябва да договаря с Брюксел условията на развода между британците и ЕС. Преди референдума на Острова Дейвис агитираше британските избиратели да гласуват за напускането на ЕС.

Ограничаването на миграцията от ЕС към Великобритания беше един от най-силните аргументи на поддръжниците на Брекзита. И тъй като Лондон държи на всяка цена да запази достъпа си до общия европейски пазар, въпросът за свободното придвижване на европейските граждани се очаква да бъде един от ключовите моменти в предстоящите преговори с Брюксел.

Европейският съюз вече обяви, че щом иска да ползва предимствата на този пазар, Великобритания ще трябва и занапред да гарантира правото на свободно придвижване на европейските граждани.

Милиони човешки съдби

Добре е, че министър Дейвис е склонен да издейства щедри условия за европейските граждани във Великобритания. Но по този начин той казва и още нещо важно: че тяхната съдба ще бъде предмет на тежки преговори, коментира вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Разводът между ЕС и Великобритания явно ще бъде не само труден икономически и политически процес, но и много мъчителен от човешка гледна точка.

Всичките години, през които британци се заселваха в страни от ЕС, а граждани от други европейски държави пристигаха във Великобритания, промениха трайно живота на милиони хора. Това, че техните съдби оттук-нататък ще зависят от изхода на крайно мъчителни преговори, вероятно е неизбежно. Но тези хора имат нужда от правна сигурност. И по един или друг начин тя трябва да бъде осигурена. Може би пък именно този аспект на въпроса за Брекзит ще покаже на европейските граждани, а и на британците, че европейското единение не служи само на някаква си там анонимна брюкселска бюрокрация, а най-вече на хората от Стария континент. Защото обединена Европа е тази, която им разкрива много възможности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: