19 Юли, 2016 13:35 1 588 0

Турция официално си поиска Гюлен

  • гюлен-
  • турция-
  • сащ-
  • преврат
Турция официално си поиска Гюлен - 1
Снимка: АП/БТА

Турция е изпратила до САЩ официално искане за екстрадиране на ислямския духовник Фетулах Гюлен, съобщава в. „Сабах“.

На американските власти са изпратени четири досиета, свързани с дейността на Гюлен. Турският премиер Бинали Йълдъръм коментира, че САЩ вече разполагат с необходимите доказателства, за да разрешат екстрадацията на Гюлен.

От своя страна Фетулах Гюлен отрича каквато е за било връзка с опита за преврат, но заяви, че е готов да се върне в родината си, за да докаже своята невинност.

Американски представители ще се срещнат тази седмица с високопоставени турски дипломати, за да обсъдят екстрадирането на Фетхулах Гюлен. Той е обвиняван от Анкара, че стои зад опита за неуспешен преврат, съобщава в. „Хюриет“.

САЩ не осигуряват убежище на турския проповедник Фетхулах Гюлен и ще разгледат евентуално искане за екстрадицията му, ако такова постъпи по официален път. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той отрече твърденията на Реджеп Ердоган, че САЩ са осигурили убежище на проповедника.

Междувременно пожелали анонимност дипломатически източници посочили, че се очаква турският външен министър Мевлют Чавушоглу да разговаря на четири очи с американския държавен секретар Джон Кери на насрочената за 20 и 21 юли международна среща за борба с Ислямска държава във Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: