Last news in Fakti

21 Юли, 2016 16:13 6 260 0

Турски офицери са планирали да освободят Абдула Йоджалан

  • турция-
  • абдула йоджалан-
  • пкк-
  • преврат-
  • имралъ

Планът е бил Йоджалан да бъде освободен с катери от остров Имралъ

Турски офицери са планирали да освободят Абдула Йоджалан - 1
Снимка: БТА/ AP, архив

Турски офицери, взели участие в опита за преврат, са планирали да освободят Абдула Йоджалан, лидер на забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), съобщава телевизионния канал „Хабертюрк“. 

По време на разпитите военните са казали, че планът е бил Йоджалан да бъде освободен с катери от остров Имралъ в Мраморно море, където е затворен. По данни на телевизионния канал в планираната операция са участвали 80 офицери, но много от тях са се отказали в деня на опита за преврат.

На 15 януари 1999 г. Абдула Йоджалан е арестуван в Кения от турските тайни служби. Осъден е на смърт за държавна измяна и за отговорност от смъртта на над 30 хиляди души. 

Поради отмяната на смъртното наказание в Турция, смъртното наказание е превърнато в доживотен затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: