416 0

Започва конгресът на Демократическата партия във Филаделфия

Преди конгреса председателят на комитета на демократите - Деби Васермън Шулц - подаде оставка

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Хиляди делегати от Демократическата партия на САЩ се събират във Филаделфия, щата Пенсилвания, за началото на партийния си конгрес. Очаква се Хилари Клинтън да приеме официално номинацията за президент и да се изправи лице в лица с кандидата на републиканците Доналд Тръмп в изборите на ноември.

Демократите също като републиканците са изправен пред не леката задача да покажат, че са обединени. Напрежението и скандалите в партията се задълбочиха, след като през уикенда, сайтът "Уикилийкс" публикува повече от 19 000 мейли, от които стана ясно, че лидерите на демократите са подкрепяли Хилари Клинтън и са гледали скептично на Бърни Сандърс. Скандалът доведе до оставката на председателя на комитета на демократите - Деби Васермън Шулц.

В изявление Шулц описа Клинтън като "приятел, в когото внаги съм вярвала и знам, че ще бъде голям президент."

Шулц заяви, че ще "се оттегли от своя пост в края на този конгрес", но изрази надежда, че всички партийни привърженици ще се обединят зад събитието.

"Планирали сме голям и единен конгрес тази седмица и се надявам и очаквам, че екипът на Демократическата партия е работил толкова усилено, за да ни доведе до този момент, в който ще изразим силната си подкрепа", каза тя в изявление.

Тя добави, че все още планира да извърши своите задължения към официалното откриване и закриване на конгреса, и също така ще говори на събирането.

Бърни Сандърс на свой ред призова Щулц да се оттегли преди началото на конференцията.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай