25 Юли, 2016 15:59 1 754 2

Шотландия се стяга за отделяне от Великобритания

  • шотландия-
  • отделяне-
  • великобритания

Вече се подготвя план за евентуално отделяне

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще започне подготвителна работа за евентуалното отделяне от Великобритания, съобщи Ройтерс“.

Вариантът за нов референдум за независимост бе обявен още след референдума във Великобритания, в който британците решиха да излязат от ЕС. Мнозинството от шотландците обаче подкрепиха оставането в рамките на Съюза.

„Ако решим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Великобритания, независимостта е един от вариантите върху, които Шотландия трябва да има правото да помисли. За това ние вече предприехме стъпки, с които да се гарантира, че тази опция е отворена за шотландския парламент, ако той я счете за необходима“, заяви Стърджън.

Тя не поясни за какви подготвителни действия става на въпрос. Все пак подчерта, че трябва да се разгледат всички варианти за запазването на връзките с ЕС и останалата част от Великобритания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паляк

    1 0 Отговор
    а, Испания с удоволствие ще ги блокира след това за влизане в ЕС, че да не се надъхат в Каталуния след време.
  • 2 Киро

    0 0 Отговор

    Шотландия сега е член на ЕС и няма нужда да се кандидатира за такъв!
Новини по държави: