904 1

Японец арестуван в Китай за шпионаж

Токио отрича обвиненията, заявявайки, че Япония не се занимава с подобни дейности

Японец арестуван в Китай за шпионаж
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Властите в Китай са задържали японец, който от около месец бил на посещение в Пекин. Мъжът е арестуван по подозрение в шпионаж, съобщава дипломатически източник пред японската информационна агенция Киодо.

По-късно, японският правителствен говорител Йошихиде Суга заяви, че правителството е получило известие от Китай за ареста на японски гражданин, обвинен в шпионаж. Той обаче отрече обвиненията.

Правителството на Япония "не се занимава с такива дейности в която и да е страна", заяви Суга, позовавайки се на твърденията за шпионаж.

Мъжът, който работи за организация, насърчаваща обмена между Япония и Китай, е трябвало да остане в Пекин за периода 11 - 15 юли, но след изтичането на това време, той не се върнал в Япония, пише вестник „Japan Times“.

Опитите да се направи връзка с него по мобилния му телефон били неуспешни.

Японското правителство прави всичко възможно да помогне на своя гражданин чрез посолството си в Пекин и разследва обстоятелствата около задържането му, заявява още правителственият говорител.

От края на 2012 г. повече от 10 японски граждани са били задържани в Китай по подозрение в шпионаж. Само за миналата година китайските власти арестуваха четирима японци по подозрения в предполагаемото участие в шпионска дейност. На един от тях бе повдигнато и обвинение.

Китай засили бдителността си за чуждестранни организации и лица под ръководството на президента Си Дзинпин.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • faдф
    Отговор
    1 11:02  28.07.16
    Това са глупости, ако искат япнците могат да използват китайци за шпиони, защо да хабят от свои. Китай доста се дръвчи на япония напоследък. Изобщо по целия свят отрепките се дръвчат на хората. Ще видим какво ще излезе.

Напиши коментар:


Публикувай