489 1

Българските младежи очакват с нетърпение срещата с папата

Българските младежи очакват с нетърпение срещата с папата
Анжелина Димитрова

Днес, 28 юли, младите поклонници от трите католически епархии в България, дошли за Световния младежки ден в Краков, с нетърпение очакват да посрещнат сред тях Папа Франциск, съобщи Радио Ватикана.

Радост от предстоящата среща със Св.Отец и жажда за неговите слова към тях – това е атмосферата в „българският лагер“ в сектор С4 на парка Блоня. Младите хора са насядали в нашата част на сектора, пеят песни, а други се молят. През тези дни те срещнаха безброй младежки групи, с които се поздравяваха, разменяха си малки подаръци, говореха с тях и развяваха знамената. Тук в младежкото море е същото – радост, празник, нетърпение да посрещнат Римският Първосвещеник.

Днес, след утринната молитва, младите хора от енория Раковски представиха красива хореография с цветовете на българското знаме. Веднага след това, българските младежи, събрани в църквата „Преображение Господне“, слушаха катехизис от Апостолическия Екзарх монс.Христо Пройков на тема: „Да се оставим да бъдем докоснати от Милосърдието на Христа“. Епископът започна с тълкувание на логото на Световните младежки дни и разказ за авторите му, художничките Моника Качинска и Емилия Пиза. „Главните участници в тази среща, каза Епископът, е Исус Христос и вие, скъпи младежи, обгърнати от пламъците на Милосърдието.“ След това монс.Христо говори за изповедта и прошката. „Човешко е да паднеш, но е дяволско да не искаш да се изправиш… Но, ако стигнем до извора на утехата – изповедта, ние получаваме силите да се изправим“. Когато се оставим, продължи Екзархът, да бъдем докоснати от светлината и плодовете на Милосърдието, щастливи от прошката, трябва да раздаваме нейните лъчи и на другите. Исус прощава, затова и ние трябва да можем да прощаваме на другите. Бог винаги е готов да прости, каза монс.Христо, но иска и ние да правим същото. След Милосърдието, каза Епископът, започва справедливостта. Той ни дава за пример себе си. Идеалният образец за това е Исус.

Епископ Пройков говори за индулгенцията и благодатното време, което Църквата и Папата са определили през Юбилейната година. Монс.Христо цитира Светото Писание: „Ето благоприятното време, ето ден за спасение“. После разсъждава върху думи на Папа Франциск и на Св.Йоан-Павел II за Божието Милосърдие.

След и по време катехизиса, младите хора отново имаха възможност за изповед. Всички свещеници бяха на тяхно разположение.

В 11 ч. започна света литургия по източен обред, отслужена от всички български свещеници и предстоятелствана от Апостолическия Екзарх монс.Христо Пройков. Проповед пред младите поднесе отец Петко Вълов от София. Той цитира Св.Августин и думите: „За Бог е по-лесно да възпре гнева си, отколкото своето Милосърдие“. Свещеникът използва притчата за Блудния син, за да направи извода, че Прошката е винаги празник и възвръщане на човешкото достойнство.

Утре, петък, младите хора ще слушат катехизис в същата църква от Екзарх Христо Пройков, ще участват в света литургия и следобед ще бъдат в парка Блоня за Кръстен път със Св.Отец.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 04:19  29.07.16
    Тия си мислят че папата ше ги милва по главата както бат Бойко,ама Тцъ!

Напиши коментар:


Публикувай