900 0

Франциск помълча и се помоли в Аушвиц

Папата посети лагерът на смъртта през третия ден от посещението си в Полша

Франциск помълча и се помоли в Аушвиц
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Прегърбен, седнал на една пейка край портата на лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау в Полша, папа Франциск се помоли наум, отдавайки своята почит към онези 1,5 милион души, убити от нацистките окупатори по време на Втората световна война, пишат световните медии.

По време на визитата си в Биркенау, папата премина през позорните му порти, украсени с думите "Arbeit Macht Frei" (Работа ни прави свободни" и се разходи по едва осветения коридор на блок 11, където са били настанявани затворници, избрани за специално наказание.

В блок 11 79-годишният папа се срещна с група бивши затворници от лагера и някои от онези, наречени "праведни сред нациите" заради това, че са рискували живота си, за да спасят евреи по време на нацистката окупация на Полша. Те прекараха няколко минути в тихи разговори и размениха подаръци

Един от оцелелите даде на Франциск своя снимка, на която е заобиколен от други затворници и помоли папата да я подпише.

Друг от тях му подаде запалена свещ, която папата постави до "стената на смъртта", пред която няколко хиляди затворници са били разстреляни.

Франциск, за разлика от своите предшественици, каза малко по време на посещението си в лагера и не говори за убийствата и жестокостта, разигралите се там.

Преди да отпътува към Полша роденият в Аржентина папа заяви, че мълчаливата молитва е най-добрият начин да се отдаде почит към загиналите.

Франциск се разписа и във възпоменателната книга: „Господи, смили се над своите хора! Господи, прости за толкова много жестокост”, написа той на испански.

Папата прекара няколко минути сам в килията на Максимилиян Колбе, францискански свещеник, който доброволно заема мястото на затворник, избран да бъде убит. Колбе умира на 14 август 1941 г. На 10 октомври 1982 година папа Йоан-Павел ІІ го канонизира за светец.

Посещението на Франциск съвпадна със 75-ата годишнина от деня, в който Колбе е осъден на смърт.

Германските окупационни сили създават лагера Аушвиц-Биркенау през Втората световна война в Освиенцим, град на около 70 км от Краков -вторият по големина град в Полша. Между 1940 г. и 1945 г. лагерът на смъртта се превръща в огромен комплекс от казармените постройки, работилници, газови камери и крематориуми.

Полша

Напиши коментар:


Публикувай