29 Юли, 2016 20:49 3 164 1

Ердоган: Американски генерал е на страната на метежниците

  • ердоган-
  • реджеп тайип ердоган-
  • турция-
  • преврат-
  • джоузеф воутъл-
  • военен праврат-
  • сащ-
  • мевлют чавушоглу

Джоузеф Воутъл изрази безпокойството си от репресиите в Турция

Ердоган: Американски генерал е на страната на метежниците - 1
Снимка АП/БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини висшестоящ американски генерал в подкрепа за метежниците, чиито опит за преврат от 15 юли се провали, пише в. "Хюриет".

Ердоган остро разкритикува коментарите на ръководителя на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, който преди време заяви, че репресиите в турската армия, след неуспешния военен преврат, са в ущърб на борбата срещу Ислямска държава и могат да влошат военното сътрудничество между Анкара и Вашингтон.

"Американският генерал (Джоузеф Воутъл) стои на страната на заговорниците за преврата с тези свои думи”. Той се разкри чрез изказванията си”, заяви турският държавен глава по време на посещението си в „Голбашъ”, централата на службата за специализирани операции в Анкара, където бомби, поставени от заговорниците, отнеха живота на десетки полицаи.

"Да не би от вас да зависи вземането на решения за случващото се? Кой сте вие? „Вместо да благодарите на държавата, че отблъсна опита за преврат, вие стоите заедно със заговорниците. Организаторът на преврата е във вашата държава. Вие го възпитавате. Той е там на свобода”, заяви Ердоган, имайки предвид проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания и когото Турция обвинява за неуспешния опит за преврат.

Външният министър Мевлют Чавушоглу също коментира скорошните коментари, направени от американски служители по сигурността, относно действията на Турция срещу Фетулахова терористична организация (FETÖ), пише в. "Дейли сабах".

Чавушоглу заяви, че "да свежда военния капацитет на Турция единствено до офицерите, участвали в преврата, в момент когато се борим срещу Ислямска държава, ПКК и други терористични организации е невежеството, ако не и злонамереност."

"Те (офицерите на Гюлен) не са единствените, които имат качествата и уменията да се борят с ДАЕШ, ПКК и останалите терористични организации. Ние остро отхвърляме претенциите (на САЩ), че само военни, принадлежащи към "паралелни структури" се борят срещу ДАЕШ", заяви турският външен министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗРИТЕЛ

    1 0 Отговор
    Я, Ердоган, като се е разпенил толкова срещу генерал Джоузеф Воутъл - да вземе да арестува и него, подобно на хилядите въображаеми турски заговорници срещу властта му! Или поне - да поиска от САЩ и екстрадирането на генерала, заедно с това на Гюлен! :) Тоя съвсем се е забравил!!!
Новини по държави: