1 381 0

Крайнодесни демонстранти ще маршируват срещу Ердоган в Кьолн

По същото време привърженици на турския президент също ще проведат шествие

Крайнодесни демонстранти ще маршируват срещу Ердоган в Кьолн
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Крайнодесни демонстранти ще тръгнат по улиците на германския град Кьолн в неделя, за да протестират срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Дойче веле".

По същото време, в западния германски град, е планирано и шествие в подкрепа на турския държавен глава.

Говорител на Висшия административен съд в Мюнстер потвърди, че е дал разрешение за провеждането на контрапротеста, организиран от дясноекстремистката партия "Pro NRW". Съдията е отхвърлил искането на кьолнската полиция, той да бъде забранен.

Властите в града се опасяват от евентуални сблъсъци и изблици на насилие между участниците в двете демонстрации.

Контрадемонстрацията ще се проведе под мотото "Никакво уважение към Ердоган в Германия: Спрете ислямисткия автократ от Босфора" и идва в отговор на планирания митинг на привърженици на Ердоган, в който се очаква да се включат повече от 30 000 души.

Съдът в Мюнстер отхвърли и искането на организаторите на про-Ердоган демонстрацията, Ердоган да бъде излъчен на живо. От полицията изразиха опасения, че това би могло да предизвика прекалено вълнение сред участниците в демонстрацията.

Полицията в Кьолн планира да разположи 2300 служители по улиците на града и е подготвила шест водни оръдия в случай, че има сблъсъци между двата лагера.

Германия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай