Last news in Fakti

1 Август, 2016 07:45 3 866 2

Ислямска държава готви голям атентат?

  • ислямска държава-
  • атентат-
  • нападение

Остава си обаче въпросът за помрачението на убийците

Ислямска държава готви голям атентат? - 1

Ислямска държава, позната и с арабския си акроним ДАЕШ, крие нещо голямо. Зад поредицата от атентати, извършени от самотни атентатори – самоубийци, радикалната групировка готви голям атентат. В това е убеден влиятелният делови в. „Уолстрийт джърнъл”.

Анализатори от специализирания сайт в сферата на сигурността Дебка също са на мнение, че радикалната ислямистка групировка прилага тактиката на дървото и гората. Специалните служби, втренчени в отделния терористичен акт, се изгубват в общата картинка.

26 юли – Руан, Франция; 24 юли – Ансбах, Германия; 23 юли – Ройтлинген, Германия; 22 юли – Мюнхен; 15 юли – Ница, Франция.... са последните нападения, извършени от самотни терористи – самоубийци.

Поредицата от неголеми терористични актове на Стария континент позволи на ДАЕШ да държат европейците в постоянно напрежение. От друга страна ислямистката групировка получи поле на изява и да разшири своето присъствие без да хвърля допълнителни сили в някакви вербувания или да организира пътувания за подготовката и провеждането на терористични нападения.

В същото време социалните медии са идеално поле за разпространение на инструкции за провеждането на нападения, а качените клипове от атентатите надъхват десетки нови самотни терористи.

При това се осъществява предимно пред компютъра – именно там имитаторът се идентифицира със своя пример, там оправдава и основанието за своето деяние. Мнозина водят дневници или измислят фиктивни истории, в които описват деянието. Те се снабдяват с оръжие, подготвят предсмъртни писма или пък обмислят какви дрехи да облекат за извършването на престъплението.

И продължават да четат за други подобни деяния, изучават документациите и видео сюжетите за вече извършените престъпления, разиграват сценарии за бъдещите си действия, коментира Дойче веле.

Днес политическите и културни предпоставки са съвършено други. Във времето на глобализацията екстремистите изваждат проблематичните пасажи от общия контекст. Джихадистките атентатори нямат нищо общо с ислямската традиция. Повечето от тях са религиозно неграмотни хора. Те представят своето насилие като архаично, но ислямският тероризъм е съвременен феномен. Към това се прибавя и фактът, че под впечатлението от напреженията в арабския свят - от Сирия до Египет, и от Йемен до Мароко - религията се политизира.

И сунитските духовници не могат да противопоставят нищо съществено на това развитие. Представителите на сунитския ислям се дистанцират от терора, но те нямат нито морална сила, нито достатъчна компетентност, за да водят съдържателен спор с политизираната религия. Те се дисквалифицират морално, защото не казват и дума за провала на политическата класа в техните страни.

Известно ни е, че зад някои от нападенията стои команден център и организационна структура, коментира пред в. „Уолстрийт джърнъл” пожелал анонимност американски представител от разузнаването. Според американски военни експерти, терорът в Европа е отговор на загубени от Ислямска държава територии в Ирак и Сирия.  

Остава си обаче въпросът за помрачението на убийците. За налудничавата система на т.нар. „Ислямска държава”, която обожава смъртта.

Или зад това се крият интересите на оръжейни концерни да продават все повече оръжие, използвайки клишетата за война на цивилизациите, умело разпалвани и лансирани.

А  може би Ислямска държава крие нещо голямо зад серията от нападения. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Завещавам Ви здраве

    0 0 Отговор
    ... най-добрият бестселър за здраве - книгата Завещавам Ви Здраве - www . zaveshtavamvizdrave . com
  • 2 Да ама не

    0 0 Отговор
    Ислямският тероризъм е смъртоносна епидемия предавана чрез виртуалната клоака Internet , а основният източник са едни прекрасни текстове в Корана като например :
    “...Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците.
    Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!” Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.” (Сура 8:12-13).
    "...Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).