11 747 23

Около 50 000 турци скандират "Аллаху Акбар" в Кьолн

Шествие и контрашествие се провеждат в германския град

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Около 50 000 демонстранти маршируват по улиците на Кьолн този следобед, за да покажат своята подкрепа за турския президент Тайип Ердоган.

Развявайки турския национален флаг, демонстрантите носят снимки на турския президент и плакати, на които се чете: "За демокрацията срещу преврата", като отзвук на провалилия се военен преврат по-рано този месец."Ние сме тук, защото нашите сънародници в Германия защитават демокрацията и са против опита за военен преврат", заяви пред репортери турският министър на младежта и спорта Акиф Кълъч, който присъства на митинга.

В началото на митинга, събралите се демонстранти запазиха едноминутно мълчание в памет на жертвите на въоръжени атаки по целия свят. 

В ранните следобедни часове на днешния ден, десетки хиляди хора започнаха да се стичат в германския град Кьолн, за да се включат в шествието в подкрепа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган след неуспешния опит за преврат от 15 юли, съобщава телевизия РТ.

Митингът е организиран от Съюза на европейско-турските демократи, смятан за разклонение на Партия на Ердоган в Германия. Повече от 50 000 души се очаква да излязат по улиците на четвъртия по големина град в Германия за мащабната демонстрация в подкрепа на турския президент.

Демонстрацията, стана поредната причина за обтягане на отношенията между Германия и Турция, след като германският конституционен съд забрани на днешното събитие да бъде излъчено на живо видеообръщение на Ердоган.

Турският министър по европейските въпроси Омер Челик написа в Туитър, че решението на германския конституционен съд да не позволи излъчването на реч на президента Ердоган по врене на митинга в Кьолн е "пълно отстъпление от свободата на словото и демокрацията".

Паралелно, германската дясноекстремистка партия "Pro NRW" ще проведе контрапротест на същото място. Крайнодесни протестиращи от различни части на Германия пристигнаха на железопътната гара в Кьолн, за да се включат в протеста срещу Ердоган.

Властите в града са огранизирали повече от 2700 полицаи, които да следят ситуацията по време на протестите. На тяхно разположение за шест водни оръдия, които ще бъдат използвани и при най-малкия признак за насилие.

Комисар Юрген Матис, от полицията в Кьолн заяви: "Ние моментално и последователно ще се намесим ако видим и най-малък намек за насилие."

Смята се, че около три милиона турски граждани понастоящем живеят в Германия. Те са най-голямото етническо малцинство в страната.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хеван
  Отговор
  1 17:38  31.07.16
  Европейци, спете си спокойно, нищо няма да усетите дори
 • Хеван
  Отговор
  2 17:39  31.07.16
  И да усетите ще е твърде късно...
 • onq s konq
  Отговор
  3 19:42  31.07.16
  Аз си мислех че нащо ДПС е най-голяма,а то излиза че в сравнение с Германското е само колкото 1-2 секции!
 • ани
  Отговор
  4 19:53  31.07.16
  ЕС е прекрасен като замисъл , но с грешните политици и политики няма никакво бъдеще !!! Превърнал се е в една диктатура, която води до унищожение на ценностите на Европа , суверенитета и териториалната цялост на народите и !!!! Трагедията и е , че лидерите на ЕС вземат половинчати мерки и то след байряма !!

  Коментиран от #6


 • tost
  Отговор
  5 20:13  31.07.16
  ай Чистита ислямизация на германците.
 • Арабска пролет Европейска зима
  Отговор
  6 20:49  31.07.16

  До коментар #4 от "ани":

  ЕС се ръководи от други правила. Ще ти дам за пример, че отдавна се обсъжда намалението на раждаемостта в Европа и възможността тя да се засили чрез емиграция отвън, най-вече от ислямски страни. На никой не му пука за правата на отделния гражданин, целта е да могат да плащат пенсиите на идните поколения. Публична тайна е, че все повече хора отиват в пенсия и в бъдеще социалните системи ще са пред фалит, ако мюсюлманите не бъдат допуснати в Европа. Основният проблем е, че се подменя население - германците застаряват, ана тяхно място идват хиляди турци и араби. И не са само германците в тази схема. И не че европейките си умират за арабски гаджета, но самите мюсюлмани търсят предимно да се оженят и създадат семейство с няколко деца. В повечето случаи тези мъже са женени, но идват и много други, за които обществената пропаганда е, че са също такива хора като коренните. Самите европейци приемат живота без семейство, без деца, без наследници, което пряко води до геноцид. Ако мислите, че европейските лидери нямат представа за тези неща, то грешите! Всички са много наясно и всъщност арабската пролет и бягството на милиони от Сирия и Ирак е добре дошла.

  Коментиран от #9

 • boreto2
  Отговор
  7 21:14  31.07.16
  Защитават го , ама в Германия. Що не се върнат на хубавото в Турция.
 • Чакалов
  Отговор
  8 21:19  31.07.16
  -Ние помним и друг чудесен начин за разпръскване на пълчищата от кучета на Исляма-"На нож"...!!!Нека не го забравяме-скоро ще ни трябва...
 • Емигрант
  Отговор
  9 21:33  31.07.16

  До коментар #6 от "Арабска пролет Европейска зима":

  Нищо не знаеш да ти кажа.Аз живея в Германия от години.Тука няма само мюсулмани а и хора от цял свят.Само ескимоси и индианци не съм виждал.Проблема е в ши..ната ислямска религия.А под мене жевее германско семейство с 3 деца,само за инфо.............
 • бате жоро
  Отговор
  10 21:41  31.07.16
  много удобно са се събрали на едно място даже, ама няма кой
 • и аз да попитам
  Отговор
  11 22:17  31.07.16
  да се радват,че ония идил-миндил не са ги надушили,че 50к си е удобна мишена...
 • Краси
  Отговор
  12 22:41  31.07.16
  Вай, вай, вай, както казват някои наши съседи, а явно вече и в Германия! Знам, че Германия са 60+ милиона народ, ама според мен ще берат много ядове с няколкото милиона турци, араби, "персийци" (ха-ха-ха!) и прочее "трудолюбиви", "либерални" и "прогресивни" тъмни мюсюлмански субекти, които си внасят вече повече от 40 години да бачкат по строежите и други "трудни" места. Но поговорката е, "Човек, каквото сам си направи, цяло село, барабар с Господ да слезе, пак не може да му го направи". Та така, да се оправят господата и дамите немци...
 • dage
  Отговор
  13 22:59  31.07.16
  Тия чичковци покемони ли търсят?
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  14 02:53  01.08.16
  А ТАКА ХАК ИМ Е НА ГЕРМАНЦИТЕ А КАТО СЕ ПРОИЗНЕСЕ АЛЛАХ АКБАР НАЛИ ЗНАЕТЕ КАКВО СЕ ОЧАКВА ВЗРИВ
 • миседниш накура
  Отговор
  15 05:55  01.08.16
  те си ги искаха-сега да се оправят
 • реално
  Отговор
  16 07:00  01.08.16
  ПОГЛЕДНЕТЕ хубаво снимките----това е бъдещето на ЕВРОПА......за съжаление.Изводите си правете сами.
 • Шляхтиц
  Отговор
  17 07:35  01.08.16
  Коментарите са съвсем излишни. От десетки години в развитата Германска държава има от един до два милиона свободни работни места. Управниците се надяват като приемат мигранти, тези работни места да бъдат заети и германската икономика да става все по-силна и по-развита. Нищо лошо няма в това. Лошото е че мигрантите обикновено са ниско образовани, а много често и съвсем неприятелски настроени към държавата благодетелка, която им предоставя убежище и всички условия за нормален живот. Лошото е че, не всички мигранти, дори и при най-голямо желание от тяхна страна, успяват да се адаптират към новите условия. Лошото е че, хора с ниска степен на образование и без особени морални и интелектуални ценности в себе си, лесно се подават на манипулации. Още много лоши неща могат да се изброят, но за това са длъжни да помислят политиците и управниците. Последното и най-лошо нещо е че, сметката плащат винаги обикновените хора и народите.
 • Сотир
  Отговор
  18 08:15  01.08.16
  Дамммм преди 5 години,никой не можеше и да си помисли за такива проблеми в Европа-още повече в Германия.Но днешното реали ни показва много очевидно,че политическата линия и новите ценности в Европа са убийствени за европейските граждани-това е не само социален сблъсък м/у европейци и прииждащи мигранти---това реално е сблъсък на различни духовни и ценностни устои-сблъсък на цивилизации.За съжаление,европейската цивилизация няма шанс-просто защото политиците в Брюксел реално подържат другата цивилизационна ценносна система-мюсолманството.Под предлога на глобализма,толерантността,либералната политика и мултикултурата,в момента се унищожава ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.И най-лошото е,че европейското общество в голям процент е загубило способността си, да отстоява собственото си съществуване и достойнство-това е в следствие на налаганите в последните години евро-атлантически ценности.
 • антимюсли
  Отговор
  19 09:42  01.08.16
  Направо Германия да маха орела от знамето и да слага полумесеца. Да ви е честито!!! Трябва нов Хитлер на тая Европа,иначе честита нова османска империя-този път на територията на цяла Европа!

 • Да ама не
  Отговор
  20 10:24  01.08.16
  A ето какво изисква Корана: “...Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!” Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.” (Сура 8:12-13).
 • иии
  Отговор
  21 14:16  01.08.16
  ТОВА СЕ КАЗВА БЕЗОЧИЕ И НАГЛОСТ ,ДОШЛИ СА В ГОСТИ СЕГА ИСКАТ ДА ДИКТУВАТ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА ПРАВИЛА И ОТГОРЕ НА ВСИЧКО АЛАХ АКБАР И ВСИЧКИ ЩЕ МИ СЛУШАТЕ КАКВО ГОВОРЯ...
 • Българин
  Отговор
  22 16:39  01.08.16
  Ми като го боготворят що не си ходят при него, Ердоганът! сега Хитлер се обръща в гроба. Но германските управници сами са си виновни и най-вече баба Меркел.
 • Евролибератсия
  Отговор
  23 17:43  01.08.16
  Спукана и е работата на бяла, християнска Европа....

Напиши коментар:


Публикувай