885 1

Мъже с хиджаб в знак на солидарност (СНИМКИ)

Морална полиция в Иран следи стриктно дали жените покриват косата си

Милена Трачева

Мъже от Иран сложиха хиджаб в знак на солидарност към своите съпруги и останалите жени в семействата ми.

Техни снимки били изпратени до Масих Алинеджад, ирански журналист и активист, живеещ в Ню Йорк, в отговор на нейната хаш таг кампания #meninhijab, която започна в началото на миналата седмица.

Жените в Иран са принудени да покриват косите си на обществени места след Ислямската революция от 1979 г. Този закон се прилага стриктно от моралната полицията и жените, които не го спазват биват глобявани и дори хвърляни в затвора.

Алинеджад поведе своята кампания срещу принудителното носене на хиджаб в социалната мрежа Фейсбук, където хиляди жени, живеещи в ислямската република публикуваха свои снимки, които показват презрението им към хиджаб.

Сред публикуваните снимки обаче се появиха и такива на мъже, които доброволно са покрили главите си, за да покажат солидарността си с жените и да изразят протеста си срещу законите дискриминиращи жените.

"Реших да застана редом до моята племенница и да носят хиджаб, защото истината е, че не искам никой да ми отнема свободата. Не мога да бъда безразличен към нарушаването на свободите", пише един от мъжете публикувал снимка в страницата на Алинеджад.

"Моето послание, като свободно човешко същество е, че всички интелигентни същества трябва да бъдат в състояние да решават сами за себе си как да се обличат. Сегашната ситуация е неприемлива за всички и се надявам някой ден реалността в моята страна да се промени," пише друг участник в кампанията.

"Причината, поради която участвам в тази кампания е, че искам да предложа подкрепата си за жените в Иран, които дълго време са били принуждавани да носят покривало", казва друг мъж.

"Нашите жени са длъжни да носят покривало вече повече от тридесет години. Да покрия главата си за една снимка е най-малкото, което мога да направя, за да покажа подкрепата си към тях", коментира друг иранец, включил се в инициативата.

Иран (Ислямска Република)


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • миседниш накура
    Отговор
    1 05:58  01.08.16
    и между другото са хубави жените в иран

Напиши коментар:


Публикувай