Last news in Fakti

3 Август, 2016 12:29 1 205 1

Турският премиер научил за преврата от приятели, а не от разузнаването

  • бинали йълдъръм-
  • турция-
  • преврат-
  • разузнаване-
  • премиер-
  • приятели

Шефът на разузнаването няма отговор защо премиерът е трябвало да научи от приятели за пуча

Турският премиер научил за преврата от приятели, а не от разузнаването - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм научил за опита за преврат от приятели, а не от службите за сигурност, написа „Хюриет“.

„Моите бодигардове, приятели и роднини ми казаха, че има опит за военен преврат“, разкри турският премиер.

Той разкри, че в нощта на метежа, който бе потушен, е имало пропуски и турските власти трябва да разберат какво се е объркало, за да не се случи отново.

Бинали Йълдъръм заяви, че шефът на разузнаването (MIT) Хакан Фидан не е успял да му отговори на въпроса защо правителството не е било информирано.

„Попитах го как може такова нещо да се случи – премиерът и президентът да не знаят за опита за военен преврат. Той не успя да ми отговори“, заяви Йълдъръм.

Той добави, че на дневен ред стои възможността разузнаването да мине под контрола на президента Реджеп Ердоган.

Близо 250 души бяха убити при метежа, а стотици бяха ранени. Турските власти обявиха тримесечно извънредно положение в страната.

Хиляди полицаи, военни, съдии, журналисти и дори медици бяха отстранени от длъжност. Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен за организиране на пуча.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    Да бе, от един покемон.
Новини по държави: