3 121 6

F-35 готов да завладее небето

Първите самолети от серията са готови за бой след множество забавяния

Росен Стойчев

Военновъздушните сили на САЩ обявиха, че първоначална ескадрила бойни самолети f-35 вече са готови за бой, съобщи „Гардиън“.

Програмата беше белязана от сериозни преразходи и закъснения, което причини недоволството на американското правителство и външните купувачи.

Програмата на стойност $379 млрд. е най-големият оръжеен проект на Пентагона. ВВС на САЩ планират да закупят 1763 f-35A изтребители през следващите години и да работят с най-голямата подобна ескадрила в света.

Компанията „Lockheed Martin“ строят три модела F-35 “Мълния“ за американските военни и 10 държави, които са направили предварителни поръчки. Това са Великобритания, Австралия, Норвегия, Италия, Турция, Дания, Холандия, Израел, Южна Корея и Япония.

Проблемите съпътстващи програмата раздуха разходите около нея със 70%. Това предизвика намаляване на поръчките от страна на Великобритания и силни критики към правителството на Австралия.

Проблемите бяха свързани със софтуера на радара и неудобство за пилотите в кабината при катапултиране.

Появиха се и новини, че по време на тестовете самолетът е бил засенчен от по-стария модел F-16. 

F-35A съчетава технологията на „Стелт“, позволяваща му да е невидим за радарите, свръхзвукова скорост, гъвкавост и материално – техническа подкрепа от най-мощните и комплексни датчици в историята на въздухоплаването.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:21  03.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Монго
  Отговор
  2 14:30  03.08.16
  Сащианците крият и не дават на другите "перлата"-F22! Невероятни машини! На границата на възможнлстите!
 • американски гении
  Отговор
  3 17:46  03.08.16
  Абе май още не е готов да завладява небето, тия гении са потрошили сума ти пара за нещо дето руснаците ще го дънят кат брашнян чувал. Ще бъде скъп и недостатъчно ефективен, поредната глупост на САЩ, и едва ли ще има толкоз мераклии да го купят, щом някои от традиционните им клиенти вече се дърпат.
 • Линкълн
  Отговор
  4 22:22  03.08.16
  Чудят се американските ВВС къде могат да използват този самолет, в някое ново конфликтче, където могат да предизвикат големи миграции към Европа или пък да направят конфлик който да скара ЕС и Китай или пък Китай и Русия, за доруго няма да го използват, разбира си пред камерите друга реч ще се говори
 • ла5о от квартала
  Отговор
  5 23:00  03.08.16
  "Проблемите бяха свързани със софтуера на радара и неудобство за пилотите в кабината при катапултиране." Муууууууууууууууууууууууахахахахахахахахахахаха... Неудобство при катапултиране??!! ЯЯЯаахахахахахахахахаха... Тея сигурно имат меки бутони, че да не си чупят ноктите като ги натискат. Рей-Бан са им стъклата, че да не им свети Слънцето, а софтуера на радара сигурно вече е с покемони, за да им е по-удобно за разпознаване...
 • стк412
  Отговор
  6 00:00  04.08.16
  Да си оправят проблема с ката пултирането защото ще се наложи много често да се използва този бутон ....ако не и най важния

Напиши коментар:


Публикувай