1 425 0

САЩ изпрати 400 млн. долара на Иран след освобождаването на заложници

Доналд Тръмп бързо разкритикува характера на плащането

САЩ изпрати 400 млн. долара на Иран след освобождаването на заложници
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Съединените щати са изпратили 400 милиона долара в брой на иранското правителство през януари. Плащането обаче съвпадна с освобождаването на четиримата американски заложници в Техеран, пишат американските медии.

Парите били част от постигнатото между двете страни споразумение, на стойност 1,7 милиарда долара, което уреждало провалила се оръжейна сделка, сключена малко преди последният ирански монарх - шах Мохамад Реза Пахлави, да бъде свален от власт през 1979 г.

Времето на плащанията обаче, веднага привлече гнева на критиците, които не одобряват затоплянето на отношения между Иран и САЩ, които бяха инициирани от администрацията на Обама. По-конкретно става дума да републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп, съобщава сайтът US news.

В сряда сутринта Тръмп написа в Туитър: "Нашият некомпетентен държавен секретар Хилъри Клинтън, беше тази, която започна преговори за трансфера на 400 милиона долара в брой до Иран. Скандал!"

Съобщава се още, че плащането на Иран е било извършено в чуждестранна валута, тъй като всякакви финансови операции в долари между Вашингтон и Техеран са забранени. Дървени кутии, натъпкани с евро, швейцарски франкове и друга чуждестранна валута, са били изпратени в Иран с товарен самолет, без маркировка, през януари, съобщават американски и европейски представители и служители на Конгреса.

Сделката стана повод за светкавични критики от страна на републиканците, когато бе обявена през януари. Критиките бяха подновени в сряда, когато стана ясно естеството на плащането.

Републиканският сенаторът от Арканзас Том Котън обвини Обама, че е платил „1,7 милиарда долара откуп на аятоласите за американски заложници”. Според него това е в разрез с дългогодишната американска политика да не се слага цена за глава на американец.

Високопоставени представители на администрацията на САЩ отрекоха тези спекулации, заявявайки категорично, че освобождаването на четиримата американци и плащането на въпросните 400 милиона долара, е чисто съвпадение.

Четиримата американци - журналистът Джейсън Резаян, проповедникът Саед Абедини, бившият военен от американските ВМС Амир Хекмати и Носратула Хосрави, чието име до този момент не бе споменавано - бяха освободени, след като САЩ се съгласи да освободили 7 иранци и да отмени молбите за екстрадирането на други 14.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай