1 415 0

САЩ изпрати 400 млн. долара на Иран след освобождаването на заложници

Доналд Тръмп бързо разкритикува характера на плащането

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Съединените щати са изпратили 400 милиона долара в брой на иранското правителство през януари. Плащането обаче съвпадна с освобождаването на четиримата американски заложници в Техеран, пишат американските медии.

Парите били част от постигнатото между двете страни споразумение, на стойност 1,7 милиарда долара, което уреждало провалила се оръжейна сделка, сключена малко преди последният ирански монарх - шах Мохамад Реза Пахлави, да бъде свален от власт през 1979 г.

Времето на плащанията обаче, веднага привлече гнева на критиците, които не одобряват затоплянето на отношения между Иран и САЩ, които бяха инициирани от администрацията на Обама. По-конкретно става дума да републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп, съобщава сайтът US news.

В сряда сутринта Тръмп написа в Туитър: "Нашият некомпетентен държавен секретар Хилъри Клинтън, беше тази, която започна преговори за трансфера на 400 милиона долара в брой до Иран. Скандал!"

Съобщава се още, че плащането на Иран е било извършено в чуждестранна валута, тъй като всякакви финансови операции в долари между Вашингтон и Техеран са забранени. Дървени кутии, натъпкани с евро, швейцарски франкове и друга чуждестранна валута, са били изпратени в Иран с товарен самолет, без маркировка, през януари, съобщават американски и европейски представители и служители на Конгреса.

Сделката стана повод за светкавични критики от страна на републиканците, когато бе обявена през януари. Критиките бяха подновени в сряда, когато стана ясно естеството на плащането.

Републиканският сенаторът от Арканзас Том Котън обвини Обама, че е платил „1,7 милиарда долара откуп на аятоласите за американски заложници”. Според него това е в разрез с дългогодишната американска политика да не се слага цена за глава на американец.

Високопоставени представители на администрацията на САЩ отрекоха тези спекулации, заявявайки категорично, че освобождаването на четиримата американци и плащането на въпросните 400 милиона долара, е чисто съвпадение.

Четиримата американци - журналистът Джейсън Резаян, проповедникът Саед Абедини, бившият военен от американските ВМС Амир Хекмати и Носратула Хосрави, чието име до този момент не бе споменавано - бяха освободени, след като САЩ се съгласи да освободили 7 иранци и да отмени молбите за екстрадирането на други 14.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай