Last news in Fakti

4 Август, 2016 21:05 1 344 0

Арестуваха поклонник на ДАЕШ в САЩ, планирал атентати

  • даеш-
  • атентати-
  • ислямска държава-
  • спяща терористична клетка-
  • сащ-
  • северна каролина

Мъжът създал спяща терористична клетка от около 10 души

Арестуваха поклонник на ДАЕШ в САЩ, планирал атентати - 1
Снимки АП/БТА

Властите в американския щат Северна Каролина арестуваха мъж, заклел във вярност към екстремистката групировка Ислямска държава, съобщи "Ню Йорк дейли нюз", позовавайки се на изявление от Министерството на правосъдието в САЩ.

35-годишният Ерик Джамал Хендрикс е обвинен в предоставяне на материална подкрепа за екстремистите, като и за набиране на хора, които да извършат нападения в Съединените щати, заявиха представители от Министерството.Арестуваха поклонник на ДАЕШ в САЩ, планирал атентати

Срещу него са повдигнати и обвинения свързани със заговор за извършването на терористични нападения в САЩ, включително и за осуетеното преди време нападение срещу спорен конкурс за карикатури.

35-годишният мъж е използвал социалните медии, за да се открие и проучи "братя", преди да започне да ги убеждава да се присъединят към неговата местна терористична клетка.

Властите предполагат, че Хендрикс може би стои зад неуспешната атака срещу конкурс за карикатури в Тексас през 2015 г., в който участниците били насърчавани да нарисуват шарж на пророка Мохамед

"Трудно е да се отсеят правилните братя", заявил той пред един от своите новобранци. "Аллах избира само малцина."

Хендрикс обяснявал на последователите си, че планира да изгради спяща клетка на терористичната групировка във вътрешността на САЩ. Той се надявал събраните от него хора да започнат атаки от името на Ислямска държава. Той твърдял, че разполага с около 10 бойци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА