994 0

Арестуваха поклонник на ДАЕШ в САЩ, планирал атентати

Мъжът създал спяща терористична клетка от около 10 души

Арестуваха поклонник на ДАЕШ в САЩ, планирал атентати
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Властите в американския щат Северна Каролина арестуваха мъж, заклел във вярност към екстремистката групировка Ислямска държава, съобщи "Ню Йорк дейли нюз", позовавайки се на изявление от Министерството на правосъдието в САЩ.

35-годишният Ерик Джамал Хендрикс е обвинен в предоставяне на материална подкрепа за екстремистите, като и за набиране на хора, които да извършат нападения в Съединените щати, заявиха представители от Министерството.

Срещу него са повдигнати и обвинения свързани със заговор за извършването на терористични нападения в САЩ, включително и за осуетеното преди време нападение срещу спорен конкурс за карикатури.

35-годишният мъж е използвал социалните медии, за да се открие и проучи "братя", преди да започне да ги убеждава да се присъединят към неговата местна терористична клетка.

Властите предполагат, че Хендрикс може би стои зад неуспешната атака срещу конкурс за карикатури в Тексас през 2015 г., в който участниците били насърчавани да нарисуват шарж на пророка Мохамед

"Трудно е да се отсеят правилните братя", заявил той пред един от своите новобранци. "Аллах избира само малцина."

Хендрикс обяснявал на последователите си, че планира да изгради спяща клетка на терористичната групировка във вътрешността на САЩ. Той се надявал събраните от него хора да започнат атаки от името на Ислямска държава. Той твърдял, че разполага с около 10 бойци.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай