5 Август, 2016 08:03 1 521 0

Гюлен: Ердоган се стреми към авторитаризъм

  • фетхулах гюлен-
  • реджеп еродган-
  • турция

Той отхвърли заповедта за арест срещу него, издадена от турското правителство

Гюлен: Ердоган се стреми към авторитаризъм - 1
Снимка: БТА/AP

Фетхулах Гюлен отхвърли заповедта за арест, издадена от турското правителство, съобщи NDTV.

Гюлен е обвинен, че стои зад опита за преврат в Турция от 15-ти юли. Проповедникът в момента е базиран в САЩ. Още в деня след опита за преврат той отхвърли обвиненията, че стои зад метежа. Турският президент Реджеп Ердоган обаче открито поиска неговата депортация от Вашингтон.

„Добре документирано е, че турската съдебна система няма правна независимост. Тази заповед е поредно доказателство за пътя, който президента Реджеп Ердоган е поел. Това е път към авторитаризма. Той се отдалечава от демокрацията“, заяви Гюлен.

Гюлен е бивш съюзник на Ердоган. Той има мрежа от училища и предприятия в Турция. Установява се в САЩ през 1999 г. след разрив в отношенията си с Ердоган. Самият турски президент вече обяви, че ще отреже финансирането на фирмите на Гюлен. На този етап няма коментар от САЩ. Има обаче коментари, че отношенията между Анкара и Вашингтон се обтягат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: