790 2

Да не допускаме нови Хирошима и Нагазаки

Япония отбеляза годишнината от хвърлянето на атомната бомба в Япония

Росен Стойчев

„Международната общност трябва да направи всичко, за да предотврати нова трагедия, като тази в Хирошима и Нагазаки.“  Това бе заявено от премиера на Япония Шинзо Абе по време на церемонията, отбелязваща 71-годишнината от пускането на атомните бомби в двата японски града, която се проведе в парка на мира в Хирошима, съобщи ТАСС.

„Ние не бива да допуснем повторение на тази трагедия.  Отговорността за това е за всички хора по света“, заяви Абе.

Той заяви, че ще направи всичко възможно за изграждането на свят без ядрено оръжие. За това Абе е готов да търси подкрепа от страни, които разполагат с ядрено оръжие и с такива, които нямат такова.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи подчерта, че ядрените оръжия застрашават света. Според него дори може да бъдат използвани от терористи.

Подчертано беше и това, че Барак Оама беше първият президент на САЩ, който посети Хирошима през последните 71 години.

Япония

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • лицемерие
  Отговор
  1 10:09  06.08.16
  ""Подчертано беше и това, че Барак Оама беше първият президент на САЩ, който посети Хирошима през последните 71 години.""...........учудва ме ЛИЦЕМЕРИЕТО на цял свят-Обама даже не се извини офицялно.........
 • бати
  Отговор
  2 22:37  06.08.16
  Ами явно обанана е преценил, че присъствието му е предостатъчно за японците и не е нужно извинение. Всъщност през цялото време след Втората световна война Япония реално е окупирана от САЩ и външната им политика и отбраната им е силно зависима от тях. Японците постепенно са възприели западния начин на живот и възприемат САЩ като съюзник, а не като враг. Въпроса за атомните бомби хвърлени на японска земя винаги ще бъде неудобен, сигурен съм че някой ден японците ще дочакат официално извинение, доколко искрено ще бъде и доколко ще има смисъл от него е друг въпрос. Но ако си спомняте доскоро Ердоганя не искаше и да чуе за извинение към руснаците относно сваления самолет, обаче обстоятелствата просто го принудиха да се извини, иначе преди туй беше много ербап. И сега е като наакан в потурите. Така че мечката играе според тоягата и са възможни всякакви "извинения", които по-рано е било просто невероятно да се получат.

Напиши коментар:


Публикувай