Last news in Fakti

7 Август, 2016 09:45 952 0

Ключов референдум в Тайланд

  • тайланд-
  • конституция-
  • референдум

Референдум за нова конституция в страната

Днес в Тайланд се провежда референдум по проекта за нова конституция, съобщи ТАСС.

Премиерът Прают Чан – Оча вече даде своя глас в референдума.

„Призовавам гражданите да гласуват, защото това е въпрос, относно бъдещето на нашата страна“, заяви Оча.

Още преди това той заяви пред медиите, че ще подкрепи предложението за нова конституция.

Това е първото демократично гласуване в Тайланд, след като властта в страната бе поета от военните. Една от основните критики срещу проекта за нов основен закон е, че той предвижда петгодишен преходен период, в който всички 250 членове на горната камара на парламента ще бъдат назначавани от хунтата. Самият премиер пък ще бъде назначаван, а не избиран. Предвиден е и 5-годишен преходен период, отново с доминация на военните.

Самият Оча забрани каквито и да е дискусии относно проекта, преди гласуването. Много критици смятат, че жителите не са имали възможност реално да се запознаят с неговото съдържание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА