1 737 0

Тайван протяга ръка за помощ на Япония

Дарение на стойност 774 286 щатски долара има за цел да подпомогне на страната да се възстанови след разрушителното земетресение през апил тази година

Виолина Цветанова

Република Китай направи дарение на стойност 774 286 щатски долара на Япония с цел по-бързо възстановяване след земетресението с епицентър префектура Кумамото, което удари японския остров Кюшу през април тази година.

По време на своето посещение в страната, делегация от 23- ма делегати поднесе дарението на председателя на Асоциация Интерчейндж в Япония – органът, отговарящ за двустранния обмен в отсъствие на дипломатически отношения между страните.

Средствата са набрани  чрез дарения от гражданите на Тайван, като събраната сума е преведена по сметка, отворена от Министерство на здравеопазването и социалните грижи веднага след земетресението.

Финансовата подкрепа от страна на Република Китай ще помогне за продължаващото възстановяване на Кюшу и другите засегнати области след поредицата от земетресения в раайона през април тази година.

Тайван и Япония винаги са поддържали близки отношения и са си оказвали взаимна помощ в трудни периоди. Своеобразни примери за това са оказаната подкрепа от страна на Япония през 2014 г., когато серия газови експлозии разтърсиха Каошинг, през 2015 г. след разразилия се пожар в Тайпе и след земетресението с магнитуд 6.4 през февруари тази година в Тайнан.

При приемането на дарението, председателят на Асоциацията Митсуо Охаши изказа своята благодарност на народа на Тайван. Той заяви, че Япония никога няма да забрави получената помощта след опустошителното земетресение с магнитуд 9 в североизточна Япония през 2011 г. Охаши допълни също, че се надява двете страни да задълбочат отношенията си и да бъдат модел за подражание за международната общност.

 Още по темата

 • И Тайван изригна срещу Pokemon Go

  И Тайван изригна срещу Pokemon Go

  Властите в Тайван са подали жалба към компанията – разработчик на играта Pokemon Go, като са поискали да бъде премахната пътната инфраструктура ...
  11.08.2016
  711
  0

Напиши коментар:


Публикувай