1 540 2

Русия и Турция готови за "Турски поток" и АЕЦ "Акую"

Москва поетапно ще сваля санкциите за турски фирми

Русия и Турция готови за "Турски поток" и АЕЦ "Акую"
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

„Турция е готова да обезпечи доставките на газ в Европа по коридора „Турски поток“. „ Това заяви турския президент Реджеп Ердоган на пресконференцията след срещата с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Двамата разговаряха в Санкт Петербург.

„Русия и Турция споделят общо мнение, относно борбата с тероризма. Анкара предостави гаранции за сигурност за руските туристи, пътуващи в Турция. Ние ще обмислим възобновяването на чартърните полети с руски туристи до страната. Турското ръководство прие решения по проектите АЕЦ „Акую“ и „Турски поток“. Русия възнамерява поетапно да премахне ограниченията за турски фирми. Преговорите бяха конструктивни и важни за двустранните отношения. Диалогът беше конструктивен по двустранните отношения. Същото важи и за въпросите в международен план. Проектът „Турски поток“ по отношение доставките на газ за Турция е безспорен. Промени в Сирия могат да бъдат достигнати само по демократичен път. САЩ се обърнаха към Русия за съдействие за освобождаването на американски задържан в Сирия. “, заяви Путин.

„Турция е готова да обезпечи доставките на газ за Европа по канала „Турски поток“. Искам да издигнем отношенията си на ново ниво. Те трябва да достигнат нивата от преди кризата през ноември и дори по -високи такива. Ние имаме политическа воля за това. Турция е настроена да развива отношенията си с Русия в сферата на отбранителната промишленост“, заяви Ердоган.

По време на пресконференция след срещата между двамата държавни глави, турския президент заяви, че проведените разговори са били "смислени". "Руско-турските отношения са много по-стабилни от когато и да било и те ще ни помогнат да устоим на бъдещи кризи", каза той.

Според него както Русия, така и Турция са готови и мат желание да изведат отношенията си на ново ниво. "Имаме политическата воля за това", подчерта той.

Ердоган заяви, че Турция е готова да развива търговски отношения с Русия в областта на отбранителната промишленост.

Руският президент Владимир Путин на свой ред заяви, че възстановяването на търговските връзки с Турция ще отнеме време и ще трябва да бъде свършена много работа.

„Очаква ни трудоемка работа за възстановяването на търговското и икономическото сътрудничество. Този процес вече е започнал, но ще отнеме време“, отбеляза Путин на пресконференция в Санкт Петербург.

Русия

Още по темата

 • Русия и Турция искат възстановяване на отношенията

  Русия и Турция искат възстановяване на отношенията

  Русия и Турция разчитат на възстановяване на отношенията между двете страни. Това бе заявено от руския президент Владимир Путин по време на неговата ...
  9.08.2016
  1 173
  1
 • Ердоган пристигна в Русия

  Ердоган пристигна в Русия

  Президентът на Турция Реджеп Ердоган вече пристигна в Санкт Петербург за срещата с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи ТАСС. Това ще са ...
  9.08.2016
  1 613
  6
 • „Изненада“ в делегацията на Ердоган

  „Изненада“ в делегацията на Ердоган

  Турският президент Реджеп Ердоган е на историческа визита в град Санкт Петербург – първа след свалянето на руския бомбардировач ...
  9.08.2016
  2 699
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Goro Lafchi
  Отговор
  1 18:08  09.08.16
  Пука ми на черупката,аз съм от инкубатор! Б.Б. ми е обещал хъбове и газови разпределители,колкото искам,и още толкова!
 • бббббб
  Отговор
  2 09:04  10.08.16
  Мине ли газта през Турция ,Европа ще е зависима от нея и Ердо ще командва парада.А, в отбранителната промишленост ще е шамар за САЩ.

Напиши коментар:


Публикувай