2 164 1

Путин: Искаме железобетонни юридически гаранции за Южен поток

Новак: Не сме получили предложение от България за „Южен поток”

Путин: Искаме железобетонни юридически гаранции за Южен поток
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

Русия знае за готовността на България да се върне към проекта Южен поток, но са необходими железобетонни юридически гаранции. Това посочи руският президент Владимир Путин на пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма, подчерта Путин.

Реализацията на „Турски поток” за доставка на газ за Турция не подлежи на съмнение, тя може да започне в скоро време, каза Владимир Путин.

Той не пропусна да припомни, че Русия не политизира икономическите си отношения. Путин посочи, че започвайки изграждането на „Южен поток” Москва е смятала, че синьото гориво от Русия ще се доставя директно в Южна Европа, пряко на потребителите от ЕС.

Първоначално Европейският парламент прие решение, което пречеше на реализацията на този проект, след това Европейската комисия изпрати писмо в България до българското правителство с искане да се спрат подготвителните работи. И накрая ние не получихме разрешение от българските власти за изход на тръбата до българска територия, припомни Путин. 

Русия не е получавала от България официални предложения за възстановяването на „Южен поток”. Това заяви на пресконференция руският енергиен министър Александър Новак. Според него не трябва да се сравняват „Южен поток” и „Турски поток”.

„Газпром” вече е започнал преговори с турската страна по реализацията на Турски поток, уточни руският министър на енергетиката Александър Новак.

От своя страна Ердоган посочи, че родината ще даде статут на стратегическа инвестиция на проекта АЕЦ Аккую и е готова да осигури доставките на газ до Европа през Турски поток.

Анкара иска да достигне годишен стокообмен с Русия от близо $100 млрд.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пиф
    Отговор
    1 19:30  09.08.16
    Вместо да се карате с нашите държавни мудреци, я направете няколко потока - Терецкий, соуч стрийм и Грейс стрийм? така конкуренцията ще се засили в района и ще се надпреварват кой да свали цените, а ние клиентите ще се кефим от това...щото сега е монопол и нема конкуренция а играчите се чудят как да надуят, не да свалят дъ Прайс. ЕК ни срита че не може да строим с наш контрол потока, нито руснаците-Юу, а трябвало трета страна да контролира? това май е утопия - кой нормален ще си хвърли парите да прави завод, че да го ползува трети човек и държавата да му лапа баницата? комунизма е утопия. Казвам го, при това съм чел и трудовете на Маркс и Ейнжълс и Ленин и дори томовете общи ддивотии на тато. нищо лично - просто анализ и реална костатация. където има алчни човешки животински егоинстинкти, социуса или комуната са невъзможни.... хвърли на пет котки кюфте и само гледдай дали ще са комунисти...???? Нот! Всяка ще се изблият да лапне кюфтака. така е и с постовете и парата. Така, че брадърс направете три потока, на турците по един, на нас по един и на други по един - вие ще си пласирате газта, ние ке се конкурираме, ако мафиотите не се сдушат наедро монополно пак, както често става... И всички доволни. ЕК ще мърка, мърка, но като им снасяме данъчета и евровноски, от печалбата ще спрат да мъркат. И ще си направим световны европейский союзь! аз съм навит, ако Закона разстрелва бандюгите иначе не ме грее. където и да идеш все може да изядеш супата от бандюги но няма гаранции че ке си добре. Нашите другари, пердън господа и госпожи вече, уж щяха да ни оправят, а нещо не се видя? Пречат всячески на дребния предприемач с бюрократични нормативи. толерират едрите олигарсии. затова не може да им се вярва. И аз вярвам само на фактите вече. Искайте гусин Главчев да направи първата копка, ако го правите, като почетен шеф, а Баце да среже предварително лентата, за да върви като по газ! а ние ще гледаме по новините.

Напиши коментар:


Публикувай