1 070 2

Вихър от имейли отново помете Хилари

Нови разкрития за работата на нейни съветници с големи спонсори

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

В мащабен скандал бе замесено името на кандидата за президент на Демократическата партия на САЩ – Хилари Клинтън, съобщи „Ню Йорк Поуст“.

В наскоро излезли имейли се разкрива как богати донори спонсорират кампанията на Клинтън срещу място и влияние в нейния вътрешен кръг. В това число влизат и основните асистенти на Клинтън в Държавния департамент – Хума Абедин и Черил Милс.

През април 2009 г. в съобщение до Абедин и Милс – Дъг Банд, който в онзи момент е висш служител във фондацията на Хилари, иска среща между държавен дипломат и основният спонсор Жилбер Чагоури.

Той иска среща с лице, което да има сериозно влияние в Ливан.

„Това Джеф Фелтман ли е? Сигурна съм, че го познаваме. Ще говоря с Джеф“, отговаря Абедин.

Фелтман е бивш американски посланик в Ливан, който през 2009 г. е назначен за помощник държавен секретар по въпросите с Близкия Изток.

„По-добре му се обади. В момента той е буден. За предпочитане сега. Това е много важно“, пише Банд.

Чагоури е милиардер от ливано – нигерийски произход, който е дарил за кампанията на Клинтън между $1 млн. и $ 5 млн. През 2009 г. той дарява още $ 1 млн. за „Глобалната инициатива“, организирана от семейство Клинтън.

Строителният магнат е близък приятел на Бил Клинтън и има финансови интереси по целия свят.

През 2011 г. Банд формира консултантска фирма, в която Бил Клинтън е почетен председател. През 2012 г. Абедин печели разрешение да работи във фирмата като консултант срещу заплата от $ 15 000. Тя работи в специален режим, който й позволява да запази поста си в Държавния департамент.

Разкритията дойдоха от документи от 296 страници, разпространени от групата „Judicial Watch“. Тя се бори за възстановяване на електронните писма на Клинтън в съда въз основа на Закона за свобода за информацията.

В друг имейл Банд заявява, че е „важно Държавният департамент да се погрижи за определен човек“. Името е редактирано. Абедин отговаря , че „персоналът му е предложил варианти“.

Запитана за мейла говорителката на Държавния департамент Елизабет Трюдо заяви, че „не е необичайно кандидати да бъдат препоръчани на отдела по различни пътища“. Според нея „служители на отдела са в редовен контакт с външни лица и организации“.

От кампанията на Клинтън също излязоха с обръщение спрямо случая.

„Нито един от тези имейли включва секретаря или се отнася до работата на фондацията. Това е комуникация между нейните съветници и личните съветници на президента. Препоръката е за един от бившите служители на секретаря, който е бил нает от фондацията“, се казва в обръщението.  

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СССР
  Отговор
  1 18:51  10.08.16
  Шуробаджанащината е навсякъде! Нали ни бяха за пример? Егати о.раната шуробаджанашка мафия!!!
 • кроко
  Отговор
  2 20:21  10.08.16
  Сещате ли се за един стар, но вечно актуален рефрен: "Хилари пари пере!"

Напиши коментар:


Публикувай