826 0

Ирина, Ангела и Тереза сред най-влиятелните

Тя е в компанията на жени като Ангела Меркел, Тереза Мей и Кристин Лагард

Ирина, Ангела и Тереза сред най-влиятелните
Снимка: БТА
Росен Стойчев

Кандидатът на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова попадна в класацията на „Франс Прес“ за 10-те най-влиятелни жени в света.

Ирина Бокова е поставена на 9-то място в класацията. В описанието за нея се казва, че през 2009 г. Бокова е станала първата жена оглавила културната организация на ООН – ЮНЕСКО. Тя е преизбрана през 2013 г. и постави ЮНЕСКО в центъра на борба за равенство за жените.

Подчертава се, че Бокова е в съкратения списък от кандидати за генерален секретар на ООН. След последното гласуване в организацията Бокова заема пето място. Очаква се финалното гласуване да се проведе през октомври. 

Тя е класирана пред председателя на Световната здравна организация Маргарет Чан.

Първото място е за германския канцлер Ангела Меркел. След нея са класирани британският премиер  Тереза Мей и кандидатът за президент на САЩ  Хилари Клинтън, носителката на Нобелова награда Аун Сан Су Чи , президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф, държавният глава на Чили - Мишел Бачелет и Международния валутен фонд Кристин Лагард.
 

Франция


Още по темата

 • Бан Ки-мун: След мен трябва да е жена

  Бан Ки-мун: След мен трябва да е жена

  Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че би желал неговият пост да бъде наследен от жена, съобщи Би Би Си. Южнокореецът заяви, че е крайно ...
  16.08.2016
  626
  1

Напиши коментар:


Публикувай