1 792 3

Ядреният тероризъм на ДАЕШ?

Ислямска държава се прицелва в стратегически обекти и може би обмисля удари по ядрени централи

Ядреният тероризъм на ДАЕШ?
Венцислав Михайлов

Последните терористични атаки на Ислямска държава, известна и с арабския си акроним ДАЕШ, показват, че терористичната организация е предприела тактика за нападения на стратегически обекти като летищата в Истанбул и Брюксел, пише EurAktiv.

Атакуването на ядрени енергийни мощности беше отдавнашна мечта на Ал Кайда, но в наши дни тя е напълно осъществима от Ислямска държава.

Една такава потенциална цел се намира на самите граници на ЕС: АЕЦ Мецамор в Армения. Опасностите тук са многобройни: Липсата на механизъм за охлаждане на реакторите прави остарялата ядрена централа лесна мишена; непрекъснатата контрабанда от джихадисти на радиоактивни материали увеличава риска от създаването на мръсна бомба; конфликтът в Нагорни Карабах е идеална възможност за изграждането на канали за контрабанда с ядрено гориво.

Големият проблем е, че централата, построена през 1976 г. със стария тип съветска технология, подобна на тази от Чернобил, се намира в сеизмично активна зона. АЕЦ Мецамор не разполага с охлаждащ механизъм или ограничаване на изтичането на радиация по време на инцидент.

Описан от ЕС като "най-старият и най-малко надежден" реактор, а от National Geographic обрисуваха централата ката "най-опасната" атомна електроцентрала. Тя беше затворена след земетресението от 1988 г., само за да бъде отворена по време на войната в Нагорни Карабах. По този начин беше създаден прецедент за рестартирането на един затворена АЕЦ.

Армения вече отхвърли предложение от ЕС за помощ от €200 млн. за затварянето на съоръжението с мотива, че то покрива близо 40% от енергийните нужди на страната. Подобна стъпка би довела до режим на тока, опасяват се местните власти. Вече е ясно, че централата ще работи до 2026 г., а това създава заплаха за цялото пост съветско пространство в Кавказ за следващите десет години.

През април 2016 г. арменски и грузински контрабандисти бяха арестувани при опит да продадат за $200 млн. уран 238.

Отделно в Нагорни Карабах се намират и депа за отработеното ядрено гориво. Те са примамлива цел за ислямисти. По тази причина ЕС трябва да вземе мерки за гарантиране на сигурността на арменската АЕЦ, за да не могат стратегически и опасни обекти да не попаднат в неподходящи ръце.

Армения

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стратокастър
  Отговор
  1 14:44  11.08.16
  "По тази причина ЕС трябва да вземе мерки за гарантиране на сигурността на арменската АЕЦ, " А не е ли по -правилно Русия да свърши тая работа?

  Коментиран от #3

 • 2 15:20  11.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • кроко
  Отговор
  3 16:04  11.08.16

  До коментар #1 от "стратокастър":

  Ми, нали нямат денги! Пък и що те, а не ЕС или американците - ЕС са яко застрашени от тероризма, щото много от джихадистите ще се върнат по родните си места в Европа и един алах знае какво ще правят тогава; а американците пък имат основната вина за състоянието на близкия изток и европа! Та, аргументирай се що русия да се грижи за сигурността на арменската АЕЦ!

Напиши коментар:


Публикувай