Last news in Fakti

11 Август, 2016 13:29 2 051 0

Турски военни аташета са избягали от Атина

  • турция-
  • гърция-
  • аташета-
  • военни-
  • изчезнали-
  • преврат-
  • неизвестност

В неизвестност е и турско аташе в Босна

Турски военни аташета са избягали от Атина - 1
Снимка: БТА/ AP

Турски военни аташета от Атина са в неизвестност, съобщи Анадолската агенция. Някои гръцки медии написаха, че може да са избягали в Италия.

Акредитациите на военните аташета от дипломатическата мисия на Турция са били анулирани на 7 август по молба на Анкара.

Полковниците Илхан Яшътлъ и Халис Тунч – заедно със семействата им – са избягали заради възможност срещу тях да бъдат повдигнати обвинения за участие в опита за военен преврат.

Междувременно стана ясно, че истанбулската прокуратура е изпратила до гръцките власти молба за екстрадицията на осемте турски военни, поискали убежище в страната.

Гръцкият съд наложи на осемте турски метежници условни присъди за незаконно влизане в страната. Очаква се през този месец да бъде взето решение дали ще бъдат предадени на Турция.

„Ройтерс“ съобщи, че и турско военно аташе в Босна и Херцеговина също е в неизвестност.

Турция – втората най-голяма натовска армия – започна масови чистки и преследване на военни, заподозрени за връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че ще бъдат предприети правни действия спрямо дипломатите, укрили се от разследването на опита за преврат миналия месец.

В интервю за НТВ той потвърди, че турски военни аташета са избягали от Гърция, а освен това са в неизвестност и държавни служители в Бангладеш.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: