1 124 0

Путин смени шефа на президентската си администрация

Антон Вайно смени досегашния си шеф Сергей Иванов

Путин смени шефа на президентската си администрация
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Руският президент Владимир Путин назначи Антон Вайно за шеф на своята администрация, съобщиха от Кремъл, цитирани от РИА Новости.

"Държавният глава назначава с указ А. Вайно за ръководител на руската президентска администрация, като го освобождава от настоящия му пост", се казва в изявлението.

Преди да получи новото назначение, Вайно беше заместник-ръководител на президентската администрация.

Вайно заема мястото на досегашния си началник Сергей Иванов, който е бил назначен за  специален представител на президента по въпросите за опазване на околната среда и транспорта.

По повод рокадите Путин заяви, че те са извършени по искане на Иванов, който обещал да работи активно на новата си длъжност, пишеТАСС. Иванов лично препоръчал Вайно за свой заместник.

Антон Вайно е внук на първия секретар на ЦК на Комунистическата партия на Естония Карл Вайно. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения през 1996 г., след което е назначен в руското посолство в Япония, където работи до 2001 г. След като приключва дипломатическата си служба в азиатската страна, Вайно става сътрудник във втори департамент на Министерство на външните работи.

От 2003 г. до 2007 г. работи в отдел „протокол” към президентската администрация на Русия. През есента на 2007 г. Войно е назначен за заместник-ръководител на държавния апарат към правителството на Руската федерация, а през пролетта на 2008-а е избран да оглави отдел „Протокол” към Министерски съвет. От декември 2011 г. до май 2012 г. ръководи правителствения апарат. След завръщането на Владимир Путин в Кремъл, Вайно става заместник-ръководител на администрацията на президента.

Русия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай