14 661 3

Възобновява се търсенето на златния влак на Хитлер

Смята се, когато съветските войски тръгват към Берлин, нацисткият влак е изпратен към Валбжих

Възобновява се търсенето на златния влак на Хитлер
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Възобновява се търсенето на златния влак на нацистите, съобщи „Гардиън“.

Смята се, че влакът на Адолф Хитлер със злато и скъпоценности се намира в подземен тунел близо до град Валбжих в югозападната част на Полша.

Въпреки че няма научно потвърждение за съществуването му, ентусиасти се опитват да го открият.

През месец август 2015 година двама граждани заявиха, че знаят местоположението на вагоните. Те поискаха и 10% дял от съкровището. Няколко седмици по-късно полската армия също се включи в издирването му.

„Целта е да проверим дали има материали, опасни за населението“, заяви тогава полковник от армията, която включи в арсенала си детектори за мини и георадари.

Според местните легенди вагоните може да са натоварени със съкровища, произведения на изкуството и документи на нацистите. Смята се, когато съветските войски тръгват от Полша към Берлин, нацисткият влак е изпратен към Валбжих, за да не попадне в ръцете на съюзническите войски.

Сега търсенето отново се възобновява, въпреки че има и голям брой скептици. Професор Янус Мадей от Краковския университет за наука и технологии заяви, че е убеден на 100%, че „там няма влак“.

„Може да има тунел, но не и влак“, заяви професорът, позовавайки се на данни от гравиметричните и георадарни проучвания.

Полша


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джими
  Отговор
  1 17:01  13.08.16
  То ако всички разсъждават като този професор знаете ли колко съкровища още щяха да лежат под земята или на дъното на океана в потънали галеони.Търсенето на съкровища не е точна наука и обикновено отнема страшно много време и пари!
 • гост
  Отговор
  2 17:07  13.08.16
  Добре, да приемем че такъв влак съществува и го намерят, на кого ще принадлежат скъпоценностите в него.
 • Роман Ценов
  Отговор
  3 19:01  13.08.16
  Нали двама поляци го бяха намерили?

Напиши коментар:


Публикувай