13 Август, 2016 12:00 3 644 14

Кастро - бунтар, рибар и ценител на красотата

  • фидел кастро-
  • бунтар-
  • ценител-
  • красотата
Кастро - бунтар, рибар и ценител на красотата - 1
С балерините от Болшой театър, 1963 г. Снимки: Риа Новости и АП/БТА

На 13 август легендарният кубински революционер Фидел Кастро става на 90 години. Считан за един от най-големите врагове на САЩ, той преживява над 600 опита за покушение.

Кастро е яростен пушач, макар че през 1986 година, по лекарско настояване спира цигарите. Класически е неговият образ с хаванска пура в устата. Легендите за жените около него неизменно го съпътстват през годините.

Фидел Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г. На снимката: Посрещането му във Варна през 1972 г.:

Кастро - бунтар, рибар и ценител на красотата

Кастро влиза в рекордите на Гинес с най-дългата реч - на 29 септември 1960 г. пред ООН той говори 4 часа и 29 минути. Според Ройтерс - най-дългата реч на Кастро е произнесена на конгрес на кубинската комунистическа партия през 1986 г. - 7 часа и 10 минути.

Запален риболовец, той не пропуска да се похвали с богат улов.

Кастро - бунтар, рибар и ценител на красотата


Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. През 1965 г. става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република. През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

Кастро - бунтар, рибар и ценител на красотата

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НеНаПутин

    0 2 Отговор
    комуняк русоляк медия сайт еоод
    то не са хвалби за турчина путин
    то не се детайли за путиновите проекти и обяснения как космоса илюминатите и чайките и америка му пречат да направи българия богата.
    то не са москвичи и жигули и носталгии
    то не са рисунки на несъществуващи концепти на лада
    то не е хвалене на куба и на венецуела
    то не е плюене по америка
    в една нормална държава не трябва да има такива сайтове
    отидете в куба и си похарчете десет доларовата месечна заплата за хляб и диворастящи зеленчуци и после хвалете кастро.

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 2 СЖЗ

    1 0 Отговор
    Андрюша Симеонов, Путин с тебя на всекда будит сонцая !
    Да си жив здрав ти и семейството ти живеещо под ботуша на гадната Америкаааа ююююююю.
    Драскай драскай Путин те пази ....

    Коментиран от #8

  • 3 Viva la revolucion

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "НеНаПутин":

    О неграмотна комплексирана душице ... Фидел далеч не е светец , но ще се помни винаги , не като защитник на някаква идеология , а като лицето на борбата на бедните и онеправданите за свобода и равноправно място под слънцето , на малките срещу големите , а за това се искат "топки" . Лай си у дома , сигурен съм не ти стиска дори да погледнеш началника си в очите !

    Коментиран от #4

  • 4 НеНаПутин

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Viva la revolucion":

    покажи ми твоите топки или са в бурканче ?
    нямам началник
  • 5 ДО КУ ку

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "НеНаПутин":

    Бате,тебе май хептен те "стегна шапката"-или просто марсиянците те пуснаха от плен.....Какъв соц,какъв Путин те гони бе .....Даже американците му се възхищават на Кастро-човека който защити кубинците от геноцида на Вашингтон-факт.....Така че спри да сънуваш червени петолъчки и да пишеш че Путин е комунист-в Русия отдавна няма комунизъм-там си е истински капитализъм.

    Коментиран от #6

  • 6 НеНаПутин

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ДО КУ ку":

    връщай се в зоопарка !
  • 7 подлоги не ни трябват

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "НеНаПутин":

    Соросоидчо-даже в статията ти е написано-"""Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста"""--знаеш ли,че този Батиста е клал кубинците направо на улицата...и ги е бесил с краката нагоре-та да се мъчат повече-....И това не са били комунисти-тогава Кастро не го е имало още в Куба.А Батиста е бил подлога на САЩ--еми сам си прави изводите ЗАЩО Кастро е толкова популярен--схващаш ли,тролей соросоиден???-по-просто няма как да ти се обясни.........
  • 8 Я се осъзнайте

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "СЖЗ":

    Ти си така талантлив! Даже новоруски измисли!

    Стига вече нахални неграмотници!
  • 9 кучето шаро

    2 0 Отговор
    VIVA FIDEL
  • 10 Goro Lafchi

    3 0 Отговор
    Добър или лош, Фидел си е пич. Ще остане в историята.
  • 11 onq s konq

    0 2 Отговор
    Тая съветска марионетка Фидел е струвала по 7 МИЛИОНА ДОЛАРА НА ДЕН на мужиците-може да се провери ,защото е документирано!Всъщност за времето си Куба е била НАЙ-ВАЖНАТА ВОЕННА БАЗА на Съюза с насочените си ядрени ракети и бъкащата от съветски ядрени подводници прилежаща акватория!А България също индиректно е участвала във финансовото подпомагане на невзрачното островче чрез изкупеване на захарна тръстика/за да върви алъш вериша,тъй като няма какво друго да се купи от Куба/,независимо че нашето цвеклопроизводство работи на макс обороти с продукция с далеч по-висока захарност!Всъщност Куба си е тогавашната "Сев.Корея".,а тоя дъртак през целия си живот е държал народа си с намордник който не се сваля дори и за храна!!!
  • 12 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    този масов убиец и некадърник се възпява още като голямата работа ,но е известен само с това, че разказа играта на наи-сериозната латитино държава и пораженията там тепърва ще се видят.

    Коментиран от #13

  • 13 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    "че разказа играта на наи-сериозната латитино държава", сериозна, колко да е сериозна? Колкото една почивна станция и казино за американските мафиоти. Или може би е била по икономическо развитие СЕРИОЗНА, колкото сега Китай?
    Милото ми То...

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Монго":

    сериозна е куба макар и да е била лас вегас за сащ преди кастро щото е родина на писатели,поети философи с ниво за човечеството въпреки големината си.та след идването на кастро този тип хора изчезнаха или избягаха .ако в куба не бе дошъл кастро сега тя щеше да цъфти ,а не да се чудят кубинците как да отселеят ден за ден!провери във викито или където се сетиш за кубинските поети писатели или интелектуалци колко са кво са направили и кво им се е случило при кастро!